Izvor: Happy BSC
05.09.2022 u 23:07
0

Istoričar Nemanja Dević u emisiji „ĆIRILICA“: „Za nas, za naše samopoimanje je ključan Drugi svetski rat i upravo sve ovo što je započeto 1944. i 1945. godine!“

Istoričar Nemanja Dević rekao je da je za naše samopoimanje ključan Drugi svetski rat.

On je u emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY naglasio da je upravo sve ovo što je započeto 1944. i 1945. godine promenilo našu političku kulturu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Ja sam se isključio iz analitičkog posmatranja današnjice, bavim se istorijom i dozvoljavam intuiciji na neki način da me vodi i da kroz nju rasuđujem. Za nas, za naše samopoimanje je ključan Drugi svetski rat i upravo sve ovo što je započeto 1944. i 1945. godine, stvaranje nove elite, stvaranje novih političkih odnosa, stvaranje novog vrednosnog sistema, stvaranje nove hijerarhije vrednosti, ukidanje parlamentarizma, demokratskih institucija, narodne monarhije, uspostavljanje jednog autoritativnog režima, to je sve promenilo našu političku kulturu“, smatra Dević.

On je takođe dodao da se u svojim istraživanjima bavio i jugonostalgijom.

„Vi imate mislim činjenicu da je nekoliko decenija u suštini u Jugoslaviji, osnovna ideologija bila: „u se, na se i poda se„ i upravo ovo što govore prethodnici, to je bilo nešto što nas je zadovoljavalo, imate more, mogli ste da odete u šoping u Trst, služite vojsku u jednoj velikoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji i to je nešto što ispunjava vaše ideale. Ja sam se često, govoreći na te teme sa ljudima, pokušavao sam da vidim šta je, osim idealizma mladosti, dakle svako ima neku nostalgiju prema mladosti pa samim tim i prema tom periodu socijalističke Jugoslavije“, rekao je istoričar.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter