Izvor:
29.01.2019 u 09:31
0

IVICA DAČIĆ U PRVOJ ZVANIČNOJ POSETI MJANMARU: Potvrđeno višedecenijsko prijateljstvo!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Mjanmaru, razgovarao je danas u Jangonu s ministarkom inostranih poslova Mjanmara Do Aung San Su Ći.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u prijateljskom razgovoru potvrđeno je tradicionalno višedecenijsko prijateljstvo dve zemlje i naroda i izražena obostrana spremnost i interes za dalje jačanje veoma dobrih političkih odnosa i unapređenje svestrane bilateralne saradnje, posebno ekonomske, kao i saradnje na multilateralnom planu.

Ministar Dačić izrazio je zahvalnost na principijelnom stavu Mjanmara o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta Srbije.

Naglasio je da u potpunosti podržava napore Vlade Mjanmara u procesu demokratske tranzicije, a naročito u mirovnom procesu i procesu postizanja nacionalnog pomirenja u zemlji.

Ministarka Do Aung San Su Ći podvukla je da visoko ceni dugogodišnje tradicionalno prijateljstvo dve zemlje i naroda i da će se založiti da se prijateljske veze i uzajamna saradnja i dalje uspešno razvijaju.

U saopštenju se dodaje i da je u razgovoru Dačića i ministra za međunarodnu saradnju Mjanmara U Ćo Tina izražena obostrana spremnost i interes za dalje unapređenje tradicionalno prijateljskih političkih odnosa i svestrane, a pre svega privredne saradnje, kao i za nastavak saradnje na multilateralnom planu.

Dačić je upoznao sagovornika sa aktuelnom situaciji na KiM i zahvalio na principijenom stavu Mjanmara o nepriznavanju tzv. Kosova i podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta Srbije.

U Ćo Tin je informisao Dačića o aktuelnoj situaciji u Mjanmaru, s akcentom na "Rakain pitanju" i raseljenim licima koja se nalaze u Bangladešu. Izrazio je zahvalnost na podršci Srbije naporima koje Vlada Mjanmara čini u procesu demokratske tranzicije, a posebno u mirovnom procesu i procesu postizanja nacionalnog pomirenja u zemlji.

Posle razgovora dvojica ministara potpisali su bilateralni sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter