Izvor:
18.07.2017 u 22:55
0

Jovanović: SAD prihvatila ponuđenu ruku Srbije!

Nova američka administracija prihvatila je ponuđenu ruku saradnje sa Srbijom, osnovni je utisak bivšeg diplomate Vladislava Jovanovića.

Nova američka administracija prihvatila je ponuđenu ruku saradnje sa Srbijom, osnovni je utisak bivšeg diplomate Vladislava Jovanovića o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom.

"Vučićeva poseta SAD bila je sadržajna i predstavlja korak napred u uspostavljanju dobrih političkih odnosa dve zemlje", ističe Jovanović za Tanjug.

Ona je, dodaje, uspela tim pre što je Pens prihvatio Vučićev poziv za uzvratnu posetu Srbiji.

Jovanović, ipak, ističe da nam finese i detalji razgovara Vučića s predstavnicima nove američke administracije nisu poznati i neće biti možda još izvesno vreme.

"Izgleda da je nova američka administracija prihvatila ponuđenu ruku", rekao je Jovanović i istakao vaznost posete Vičića SAD, jer je to prvi politički konatakt koji smo imali sa novom administracijom.

Srbija je, kaže on, izrasla kao vojno neutralna zemlja, sa politički uravnoteženim stavovima, u jednu ozbiljnu malu zemlju, sa kojom su mnoge veće zemlje zainteresovane da imaju što bolje odnose.

Jovanović, međutim, procenjuje da su pitanja navodnog uticaja Rusije u Srbiji, te Kosova i dalje otvorena:

"Tu nema mogućnosti za zajednički stav. Sigurno da Amerikanci nisu odustali od svoje antisrpske politike po pitanju Kosova i sigurno je da su zadržali tvrd stav i po pitanju naših odnosa sa Rusijom, iako to nije rečeno, ali se, osnovano, može pretpostaviti", kaže Jovanović.

Zapadu je, ističe, vrlo bitno naše kretanje ka EU, jer smatraju da će kroz taj proces da umanje uticaj Rusije kod nas.

"U trenutku kad bismo ušli u EU, morali bi da se usaglašavamo sa njihovom spoljnom i bezbednosnom politikom, a to je sigurno nešto što bi moralo da bude na uštrb naših odnosa sa Rusijom", navodi Jovanović.

SAD i druge zapadne zemlje zainteresovane su za što veće prisustvo u Srbiji, a za SAD je veoma važno da u tom takmičenju za uticaj u Srbiji ne zaostanu i da, ako mogu, i prestignu Rusiju:

"To je ono što ih nagoni da razmisljaju i o većem obimu ekonomskog prisustva kod nas", ocenjuje Jovanović i dodaje da ima nagoveštaja i interesovanja potencijalnih investitora , ali poziva na rezervisanost, jer iskustvo uči da je vise obećanja, nego ostvarenja.

Rusija i Kosovo, navodi, biće teme koje će nastaviti da dominiraju u našim političkim odnosima sa SAD i verovatno nikad neti sasvim otklonjene, "jer 'udaraju' direktno u teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i u njenu političku nezavisnost i vojnu neutralnost".

Povodom podrške američke administracije Srbiji na njenom putu ka EU, Jovanović kaže da je to za njih čak važnije nego za nas, jer je prirodno da mi želimo da budemo deo Evrope i oduvek smo to bili.

"Zapadu je vrlo bitno naše kretanje ka EU i naša čvrsta opredeljenost, jer smatraju da će kroz to ne samo da umanje uticaj Rusije u Srbiji, nego i očekuju da bi kroz taj proces, kroz naše ustupke u pregovorima u Briselu u vezi sa Kosovom, celo pitanje Kosova moglo da bude deaktuelizovano i da se mi lepo 'ušetamo' u EU bez Kosova", rekao je Jovanović.

izvor-vecernje novosti

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter