Izvor: Kosovo online/Albanijan post
16.09.2023 u 21:33
0

KURTI JE NARAVIO STRATEŠKU GREŠKU: Bivši saradnik lažnog premijera frapiran nakon dešavanja u Briselu

Politički analitičari smatraju da je samoproglašeni premijer Aljbin Kurti na poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu napravio statešku grešku, prenosi Albanijan post.

„Kurtijevo javno artikulisanje laži“, prema rečima njegovog bivšeg saradnika i analitičara Visara Imerija, pokazuje njegovo neodgovorno ponašanje kao političara.

„Smatram da je Kurtijevo ponašanje na i posle sastanka u Briselu bilo apsolutno besmisleno i teško objašnjivo. S jedne strane, Kurti je odbacio dokument koji je u velikoj meri u skladu sa onim što je sam Kurti tražio, a sa druge strane optužio je posrednike, javno lažući o razvoju tako ozbiljnog i teškog procesa, kao što je dijalog uz posredovanje EU. Sve se to pretvara u skupe račune za (tkz.) Kosovo“, tvrdi Imeri.

Kurtijevo predstavljanje EU kao jednostrane u dijalogu, bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje Afrim Kasolji smatra sredstvom za zadovoljenje unutrašnjih izbornih strasti i odugovlačenje procesa, čime je, kako kaže, Kurti u suprotnosti sa samim sobom.

Ističe da se on saglasio sa primenom Briselsko-ohridskog sporazuma.

I vikoki predstavnik EU Đuzep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak predstavljaju Uniju, tako da bi smatranje da oni nisu neutralni, prema Imeriju, značilo da države članice EU, uključujući i Sjedinjene Američke Države spolja, zauzimaju stranu.

Prema Imerijevim rečima, takva Kurtijeva izjava nije ništa drugo nego njegova zamišljena situacija, koja niti važi niti može biti istinita.

„Ovo nije prvi put da (tkz.) kosovske institucije prave takve detinjaste greške. I prošle godine su imali iste optužbe na račun istih ljudi. Zašto ne traže njihovu zamenu? Dakle, Kurti kaže da su posrednici jasno na strani Srbije, i istovremeno poziva na povećanje intenziteta dijaloga pod istim posredovanjem“,smatra Imeri.

Kurti bi, kaže Kasolji, ako postoje primedbe o Lajčakovom nedoličnom i nepravednom ponašanju prema takozvanom Kosovu, trebalo da ih uputi strukturama EU u Briselu i takođe se obaveže da će više sarađivati sa  Unijom putem diplomatskih kanala, kako bi tražio rešenje tog problema.

„Kurti treba da koordinira svoju aktivnost sa američkim diplomatama, a ne da iz grandomanije naziva američkog državnog sekretara naivnim, ili da se uključuje u izborne kampanje na unutrašnjim izborima u toj zemlji, i da gubi vreme na forumima bez bilo kakvog velikog značaja za državne interese (tkz.) Kosova, samo da bi ispunio svoje ideološke strasti kao što je to činio u Severnoj Makedoniji“, samtra Kasolji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter