Izvor: HAPPY BSC
02.12.2022 u 16:22
0

MINISTAR VESIĆ POSETIO GRAĐEVINSKI FAKULTET: „Učiniću sve da STUDENTI budete uključeni u što više projekata koje realizuje naše ministarstvo“ (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrute Goran Vesić obratio se danas studentima Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji obeležava svoj dan, i poručio da je ta visokoškolska ustanova bila i ostala jedan od najvažnijih oslonaca razvoja Srbije.

Vesić je istakao da gotovo ne postoji zemlja u svetu koja se više puta od Srbije gradila i obnavljala, skoro od temelja, a u toj izgradnji Građevinski fakultet, sa 176 godina dugom tradicijom, imao je jednu od glavnih uloga.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Sa više od 12.000 diplomiranih inženjera ova ustanova je bila i ostala jedan od najvažnijih oslonaca razvoja naše zemlje. Danas, kada se Srbija ubrzano razvija, građevinski sektor beleži istorijski rast, i kada znamo da se svaki uloženi dinar u građevinsku industriju multiplikuje trostruko u našem BDP-u, značaj vaše struke je veća nego ikada pre, rekao je Vesić.

A, uloga budućih građevinskih inženjera još je značajnija, jer su nove generacije direktan doprinos razvoju Srbije i čitave srpske privrede, dodao je.

– Kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obećavam vam da ću učiniti sve da studenti, istraživači i profesori sa Građevinskog fakulteta budu uključeni u što veći broj projekata koje realizuje naše Ministarstvo, rekao je Vesić.

Ministar Goran Vesić obišao je radove na rekonstrukciji i dogradnji beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“!

On je ukazao i da ključ razvoja građevinskog sektora leži upravo u tesnoj saradnji nauke, privrede i države, jer sama nauka, po sebi, ne znači ništa ako nema praktičnu primenu u privredi i društvu.

Zato će Ministarstvo u narednom periodu potpisati ugovor sa Univerzitetom u Beogradu koji se odnosi na studente Građevinskog, ali i drugih fakulteta, kao što su Arhitektonski, Mašinski, Elektrotehnički, Saobraćajni, Rudarsko-geološki, koji će podrazumevati institucionalizaciju studentske prakse, u Ministarstvu i u javnim preduzećima koja su u tom resoru, poručio je Vesić.

Ministar je rekao i da je u pripremi projekat za stipendiranje studenata u koji će biti uključena javna preduzeća, kao i domaća i strana preduzeća koja učestvuju u najvažnijim infrastrukturnim projektima.

Naveo je i da će Građevinski fakultet biti uključen u rad radnih grupa za izmenu zakonskih propisa među kojima će prvi biti Zakon o planiranju i izgradnji, kao i da će biti intenziviran zajednički rad u vezi sa Inženjerskom komorom, koja treba da bude zajednički dom svih inženjera.

Ministar Vesić je posebno istakao da se Srbija nikada nije više gradila nego danas – stotine kilometara novih auto-puteva, brzih saobraćajnica, brzih pruga, novi mostovi i tuneli… koji spajaju narod i donose nova radna mesta i investicije.

– U svakom od tih velikih projekata nalazi se pečat vašeg rada, podvukao je ministar.

Naveo je i da je budžetom za 2023, koju će se u ponedeljak naći pred poslanicima, opredeljeno oko 420 milijardi dinara, odnosno oko 3,6 milijardi evra za kapitalna ulaganja, i da je po visini kapitalnih ulaganja u strukturi BDP, Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi.

Ministar je napomenuo da će država, kako bi umanjila negativne efekte aktuelne krize, nastaviti da ulaže u velike infrastrukturne projekte – puteve, železnicu, bolnice, stadione, a u svemu tome, kaže, potrebna je podrška Građevinskog fakulteta, jer takvi kapitalni građevinski poduhvati mogu da se realizuju samo zajedno.

Primetio je i da se ove godine, osim 176 godina postojanja Građevinskog fakulteta, obeležava i značajan jubilej –  160 godina saradnje tog fakulteta sa nekadašnjim Ministarstvom građevine, a sada Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Ministarstva pod čijom se nadležnošću nalazila oblast građevinarstva, menjala su svoja imena, ustrojstva, ministre, kao i fakulteti koji su se bavili obrazovanjem građevinskih inženjera, ali za ovih 160 godina jedno se nije menjalo, a to je plodotvorna i konstantna saradnja naše dve institucije. Mi, jedni bez drugih ne možemo”, poručio je Vesić.

Zahvalivši svim građevinskim i geodetskim inženjerima čiji je impozantan doprinos ugrađen u temelje moderne Srbije, a među kojima su verovatno najpoznatiji Milutin Milanković i Nikola Pašić, ministar je čestitao Dan građevinskog fakulteta, uz želju da zajedno, na temeljima slavne prošlosti, gradimo bolju budućnost za Srbiju i srpski narod, vodeći se postulatima zapisanim na grbu Fakulteta – istraživati, obrazovati, graditi.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter