Izvor: Kosovo Onlajn
04.04.2023 u 18:40
0

MINISTAR VUČEVIĆ PORUČIO: „Nemam velika očekivanja od suđenja u Hagu“

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da nema velika očekivanja od suđenja bivšim liderima OVK u Hagu, jer se u prethodnim sličnim suđenjima pokazalo da ona služe da se albanskim liderima „operu“ biografije, ali da veruje da će sve koji su činili zločine stići „ruka pravde“.

-Verujem u pravdu, u to da će kad tad odgovarati svi zločinci i krvoloci koji su počinili velike zločine nad bilo kim, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Verujem da će pravda kad tad sitći i one koji su počinili velike zločine prema Srbima na Kosovu i Metohiji, koji su proterali na stotine hiljada Srba, oni koji su osmislili monstruozni proces ’Žute kuće’, prećutno uz deo međunarodne zajednice, koja je ćutala lii nije činila što je mogla da to spreči, dok 2003. godine nije krenula istraga- rekao je Vučević.

ORLIĆ SA POTPREDSEDNICOM BUNDESTAGA: ZSO je obaveza koja mora da se sprovede, Srbe hapse na KiM

Neverovatno je, kaže, kada se gledaju dokumentarne emisije i čita o tome kako su Kfor i oni koji su, navodno, došli da garantuju bezbednost građanima na Kosovu, bili nemi i slepi na ono što se dešavalo na Kosovu.

Napomenuo je da se ne radi samo o junu i julu 1999. godine, već i o zločinima počinjenim 1998. i 1999. godine nad policajcima, vojnicima, pripadnicima Državne bezbednosti i civilima na Kosovu.

-Ali, nemam neka velika očekivanja od ovog suđenja. Videli smo kako je to prolazilo kada su neke druge albanske vođe, da ne kažem teroristi, izvodili pred sudove, kao kroz veš mašinu, da operu biografije i da ih vrate, dokazano nevine na političku scenu i u javni život Kosova -rekao je Vučević.

Ipak, naveo je da veruje u pravdu i u to da će „ruka pravde“ stići sve oni koji su počinili strašne zločine.

-Verujem i da srpski narod to neće zaboraviti, ne da bi se svetio, već da razumemo bol i patnju porodica nestalih i ubijenih i da ne dozvolimo da nam se slično ikada više ponovi. I da, kao Srbi, razumemo bol i patnju koju su pripadnici našeg naroda pričinili nekim drugim narodima-rekao je Vučević.

Povodom optužbi na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je prihvatanjem evropskog predloga posredno dao „zeleno svetlo“ da pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, to učine, Vučević je rekao da je predsednik po tom pitanju „odigrao“ maestralno i primenio svoju diplomatsku sposobnost i veštinu i političko iskustvo, uz odlučnost i strateško promišljanje, i u Briselu i u Ohridu.

Predsednik Vučić je, dodaje, sačuvao ne samo državni i nacionalni ponos, već državne i nacionalne interese u veoma složenim, gotovo nemogućim okolnostima.

-Moj utisak je da vozi slalom sa jednom skijom, a meri mu se vreme kao svim ostalim takmičarima. Ne znam gde piše i gde su videli, u Mapi implementacije da to dovodi do priznanja od strane pet zemalja EU, koje ne priznaju Kosovo. Ili opet neko proizvoljno tumači da se to podrazumeva, jer se to apsolutno ne podrazumeva -rekao je Vučević i dodao da čak i izjave najviših predstavnika tih pet država govore suprotno.

Dodao je da su te zemlje izložene velikim pritisima, onih najjačih država, ali da je Srbija zahvalna Slovačkoj, Rumuniji, Španiji, Grčkoj i Kiptu što su sve ove godine poštovali međunarodnog prava.

-Srbija samo na tome insistira, ne traži emotivan odnos, nego doslednu primenu međunarodnog prava. Verujem da će tih pet zemalja istrajati na tom putu i nastaviti da poštuju međunarodno pravo -rekao je Vučević.

On je poručio da Srbija ni na koji način, ni direktno ni indirektno, ni danas ni sutra neće priznati nezavisnost Kosova, bar dok je ovog državnog rukovodstva.

-To je naša politika i predsednik Vučić je to definisao kao crvene linije. O ostalim stvarima možemo i hoćemo da razgovaramo, oko priznanja dokumenata, diploma, o pitanju nestlih, o lakšem protoku robe, ljudi, kapitala, jer je to i naš interes da probamo da dosegnemo do tog mirnog rešenja sa Albancima, ali da to rešenje bude jednako prihvatljivo ili neprihvatljivo za obe strane -rekao je Vučević.

Dodao je da je veliki uspeg srpske diplomatije i predsednika što je vraćena tema formiranja ZSO, po osnovu prethodnih sporazuma, iz 2013. i 2015. godine.

-Očekujemo da se to realizuje, a onda možemo da razgovaramo o svemu, osim o neposrednom i posrednom priznanju Kosova- rekao je Vučević.

Kada je reč o izborima u Crnoj Gori i navodnom mešanju Srbije u te izbore, primetio je da se i tu javlja kontradiktornost, jer je predsednik Vučić optužen da je učestvovao i pomogao da Jakov Milatović postane predsednik, dok sa druge strane deo političke javnosti smatra da je to najava da će Vučić doživeti istu sudbinu kao Milo Đukanović.

-I jedno i drugo je netačno. Ako se neko nije mešao u crnogorske izbore, onda je to Vučić. Nijednu rečenicu nije uputio o tim izborima, a mnogi drugi su govorili. Srbija priznaje nezavisnost Crne Gore, to je za nas neupitno i građani su izabrali ko je nihov novi predsednik. Vučić je čestitao Milatoviću, poželeo mu uspeh i ponovio da je ruka prijateljstva i partnerstva ispružena, i da od njih zavisi da li žele da očuvamo i unapredimo bliske odnose, u obostranom interesu- rekao je Vučević.

Na konstataciju da je Vojska Srbije prekinula sve vežbe sa međunarodnim partnerima da početkom rata u Ukrajini, ali da se pominje da će ipak biti održana vežba „Platinasti vuk“, sa SAD, ministar odbrane je rekao da u tome nema nikakve kontroverze, niti bilo kakvih signala, poruka ili probnih balona, već da je nakon procene vojnog vrha, uz konsultacije sa predsednikom, kao vrhovnim komandantom, Ministarstvo predložilo vladi da se dozvoli jedna međunarodna vežba, koja će biti održana u Srbiji i biće najveća međunarodna vežba.

On je poručio da to ne znači da Srbija napušta svoj kurs vojne neutralnosti.

-Apsolutno je menjamo politiku vojne neutralnosti, ne naginjemo nijednoj strani u sukobu u Ukrajini. Procena je da je ta vežba veoma korisna za pripadnike Vojske Srbije, koji tako jačaju svoje sposobnosti, nivo obuke, da to jača i međunarodni ugled srpske armije. Ponosan sam što je država očuvala stav vojne neutralnsoti danas, kada niko nije oduševljen kada se to kaže- rekao je Vučević.

Dodao je i da je zadovoljan konkursom za prijem novih pripadnika tri najelitnije jedinice Vojske Srbije.

-Za 504 formacijska mesta dobili smo i više nego dovoljan broj kandidata -rekao je Vučević i pozvao građane da prisustvuju vojnom prikazu 22. aprila, povodom Dana Vojske Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter