Izvor: Tanjug
04.04.2023 u 16:10
0

ORLIĆ SA POTPREDSEDNICOM BUNDESTAGA: ZSO je obaveza koja mora da se sprovede, Srbe hapse na KiM

Evropske integracije Srbije ostaju opterećene pitanjem dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi u teškim uslovima, rekao je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić na sastanku sa potpredsednicom Bundestaga Ajdan Ozoguz.

-Neodložno formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koja mora da se realizuje, a koju Priština izbegava na sve načine, i poslednjih dana čak intenzivira opasne poteze i pokušaje da izazove eskalaciju kako bi je kasnije koristila kao alibi za izbegavanje svojih obaveza. Priština svakodnevno i brutalno ugrožava srpski narod na KiM, njegovu elementarnu bezbednost i njegova osnovna prava- rekao je Orlić, saopšteno je iz Narodne skupštine Srbije.

VUČIĆ SA DELEGACIJOM ATLANTSKOG SAVETA: Predsednik se zahvalio SAD na odgovornom angažmanu u procesu dijaloga sa Prištinom

On je dodao da Srbe hapse, osuđuju na zatvorske kazne bez krivice i bez bilo kakvih dokaza, na sever KiM šalju do zuba naoružane uniformisane nasilnike da, kako je rekao, maltretiraju čak i majke sa decom.

Orlić je naglasio da su Srbima uskraćena čak i prava na govor i mišljenje, što je, dodao je, nezamislivo bilo gde u Evropi u 21. veku.

-U tako teškim uslovima, mi odgovorno sprovodimo politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posvećeni čuvanju mira i stabilnosti za sve, jer znamo da bez mira nema ni napretka, ali ni života uopšte- rekao je Orlić.

On je tokom razgovora sa potpredsednicom Bundestaga potvrdio dobre bilateralne odnose dve zemlje, koji su, kako se navodi, praćeni intenzivnim političkim dijalogom.

Orlić je zahvalio Nemačkoj na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu te podsetio na posvećenost i napredak koji je naša zemlja ostvarila u svim oblastima u okviru sprovođenja reformskog procesa.

Potpredsednica Bundestaga je istakla značaj kontrolne funkcije parlamenta nad vladom u funkcionalnoj demokratiji.

Ona je istakla važnost otvorenog i iskrenog dijaloga za očuvanje mira za sve na Zapadnom Balkanu, ističući ujedno i značaj koji region ima za Evropsku uniju.

Kako se navodi, tokom sastanka je pozdravljena dinamična ekonomska saradnja između dve zemlje, posebno rekordni rezultati zabeleženi u okviru trgovinske razmene i investicija.

Takođe, istaknuta je spremnost za dalje jačanje parlamentarne saradnje na svim nivoima, čime se daje doprinos i političkom zbližavanju Srbije i Nemačke.

Sastanku sa potpredsednicom Bundestaga prisustvovala je i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Saveznom Republikom Nemačkom Aleksandra Tomić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter