Izvor: Happy BSC
10.12.2022 u 10:11
0

MINISTARKA TANASKOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: Budžet za poljoprivredu skoro 80 milijardi dinara, to našim poljoprivrednicima i pripada!

U današnjoj emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ gostovala je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. 

– Resor je dobio skoro 80 milijardi za 2023. godinu. Taj iznos čini 35 odsto svih subvencija Republike Srbije. To našim poljoprivrednicima i pripada i treba. Na nama je da ta sredstva adekvatno podelimo našim poljoprivrednim proizvođačima. Sledeće godine ćemo raditi još više i bolje – istakla je ona. 

Ministarka je naglasila da je mleko za drugi kvartal izmireno 21. novembra, a kasnije i za treći i dodala da se išlo redom sa izmirenjima, gorivo, osiguranje, pčelarima, destilerije…

– Od ponedeljka krećemo sa puštanjem sredstava za suncokret i puštaćemo do 31. decembra. Dobili smo 35.000 zahteva – kazala je ministarka. 

Prema njenim rečima, veliki je potencijal izvoza u Kinu. 

– Uloga Ministarstva je da usaglašavamo uslove i procedure kako bi naši poljoprivredni proizvođači mogli da plasiraju svoju robu u Kinu i druge zemlje. Kina je veliki potencijal, a njihovo tržište vrlo zainteresovano za izvoz. Radimo na usaglašavanju sertifikata za izvoz meda i uopšte pčelinjih proizvoda, kao i mesa, voća i semenih kultura. Ambasadorka Čen Bo je takođe vrlo zinteresovana i posvećena. Što se tiče Italije, ona je naš treći spoljno-tgovinski saradnik. Ta tržišta su veliki potencijal za nas – naglasila je ministarka. 

Kada je u pitanju pošumljavanje, ministarka je spomenula projekat „Srbija sadi“ i dodala da ministarstvo veoma intenzivno radi u tom segmentu, kao i da će biti zasađeno 250.000 stabljika. 

– Srbija je imala 29,1 posto pošumljenosti, a sada smo na nivou od 37 odsto. To su dobre vesti. Nastavićemo da ozelenjujemo Srbiju i doprinosmo zaštiti životne sredine – kazala je Tanasković. 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter