Izvor: Kurir.rs
02.05.2023 u 13:56
0

MIROSLAV LAJČAK O ZSO: „Neophodan je statut koji je prihvatljiv za obe strane“

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je uoči nove runde dijaloga u Briselu da statut opština na Kosovu i Metohiji sa većinskim srpskim stanovništvom mora biti „prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima“.

ALBANCI ŽELE DA SPOJE SEVERNU I JUŽNU MITROVICU: Lajčak zabrinut

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaće se danas u Briselu, a potom će im biti predstavljen nacrt statuta opština na severu Kosova i Metohije, koji je ključna tačka pregovora.

– Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo i za Srbiju, u skladu sa Evropskim standardima. To je prvi važan korak – rekao je Lajčak za Hinu.

Lajčak kaže da će na kraju od dve strane zavisiti kako će statut izgledati.

– Ovde smo da sprovedemo ono što je dogovoreno tokom dijaloga. To nije nametnuto, to je dogovoreno između Srbije i Kosova 2013. Nama je važno da svako rešenje bude evropsko rešenje – rekao je on.

– Moramo dakle da implementiramo ono što je ranije dogovoreno, ali u isto vreme moramo da crpimo inspiraciju iz praktičnih rešenja postojećih evropskih modela. Ne želimo da stvaramo nešto što nikada nigde u svetu nije testirano, ali mi žele da pronađu inspiraciju u evropskim modelima koji dobro funkcionišu – dodao je Lajčak, ali nije naveo konkretne primere.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter