Izvor: Happy BSC
24.10.2022 u 22:18
0

Miroslav Stojanović za „ĆIRILICU“: „Sada su Nemci dovedeni u situaciju da svi stubovi nosači njihovog blagostanja su uzdrmani!“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY Miroslav Stojanović, nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Nemačke, rekao je da je Berlin bacio „fatalnu kartu“ na rasturanje Jugoslavije, priznavanjem Hrvatske i Slovenije.

Stojanović je dodao da smatra da je to bio pokušaj da „iskoče iz sopstvene senke“ i da izađu na političku scenu Evrope i sveta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Nemačko viđenje ovog celog prostora, kod Nemaca taj osećaj da sve te države koje su nastale kao, u opticaju je bila da je Jugoslavija versajska tvorevina, ta granica i taj otpor je uvek bio konstantan. Menjao se naravno prema okolnostima koje su određivale možda u nekom trenutku određivale jedan drugačiji ugao. Da preskočimo jedan veliki period, kancelar Kol je u času kada je naslućivao da bi moglo da se primakne to ujedinjenje, da taj čamac možda prilazi obali, plašio se drame ovde u Jugoslaviji, da ta bura onda ne odagna taj čamac na pučinu i plašio se posebno Rusa, bez obzira što je sa njima već napravio dobre odnose. U Nemačkoj je valadalo to osećanje kao i na Zapadu da Rusija je dobra ako je ne previše haotična, jer onda može neki general ludi, kako su oni to procenjivali, da preuzme komandu, i ne vole kada je jaka. Zbog toga su ti odnosi bili dobri u vreme Ljeljcina, kada je Ljeljcin zavisio mnogo i od Zapada i od kredita, ali interesantno je da je tada Kol u nekom trenutku pominjao Jugoslaviju kao statiku Evrope i on se kao istoričar plašio, ne nestanka Jugoslavije, jer nisu bili previše zainteresovani nikada da opstane Jugoslavija… Interesantna je cela ta razvojna linija, neka vrsta njihove jake karte upravo je bila da izađu na političku scenu evropsku ili svetsku, iz sopstvene senke da iskoče, fatalna karta koju su bacili na rasturanje Jugoslavije je priznavanje Slovenije i Hrvatske. Ta karta je odigrala ono što se dogodilo ovde“, podseća Stojanović.

„ĆIRILICA“ na TV HAPPY Akademik Ljubodrag Dimić: „Kada su u pitanju velike sile, nije dobro biti njihov prijatelj, podjednako kao što nije dobro biti njihov neprijatelj!“

On je dodao da Nemačka sve više novca izdvaja sa svoju vojsku.

„Mi sada prisustvujemo nečemu što može biti pomalo zloslutno. Prvi put se događa da Nemačka izdvaja ogromnu svotu novca, sto milijardi, za Bundesver i to nije pitanje samo modernizacije i opreme Bundesvera nego Šolc, iz socijal-demokratske partije ide za tim da se znatno poveća broj vojnika Bundesvera, jer oni kada su raspravljali o takozvanim spoljnim okolnostima nemačkog ujedinjenja u toj formaciji “4+2”, četiri sile ratne pobednice i dve još uvek postojeće nemačke države morali da smanje broj vojnika u Bundesveru. To je svedeno znatno posle toga. Sada se taj broj povećava i njihove ambicije da budu prva sila i u vojničkom smislu, bez obzira što jedino Francuska sada u EU ima atomsko oružje, ali Francuska ekonomski znatno zaostaje sa Nemačkom i pitanje je kako će iz ove drame, dodatno izazvanom ratom u Ukrajini, Evropa, koja jeste velika žrtva ovog rata i pogotovo Nemačka, kako će iz toga se sada izići, sa tim ambicijama koje ne moraju biti sasvim dobre“, smatra Stojanović.

Mile Bjelajac u emisiji „ĆIRILICA“ na TV HAPPY: „Velike sile su uvek pretile, to je lakše i jeftinije nego da vode rat!“

Bivši dopisnik iz Nemačke podsetio je da ultimatumi nisu samo za male zemlje, već da postoje i oni upućeni velikim i ozbiljnijim zemljama.

„Formula nemačkog prosperiteta je bila jednostavna, jeftini ruski energenti i njena industrijska i tehnološka moć, jer Nemci se, kao neke druge zapadne zemlje, nisu oslobodili te klasične industrije. Srce njene moći su automobili i metalna industrija. Treća varijanta je bilo veliko kinesko tržište, jeste izazovno bilo i rusko, ali je daleko više isplativije bilo za njih kinesko tržište. Sada su Nemci dovedeni u situaciju da svi ti stubovi nosači njihovog blagostanja su uzdrmani. Uzdrmano je snabdevanje energentima i traži se da se oslobodwe kineske zavisnosti, što bi nemačku dovelo u krajnje nezavindnu situaciju. Interesantno je što smo pričali na početku, o ultimatumima. Ultimatumi nisu samo malim zemljama, postoje ultimatumi i velikim i ozbiljnijim zemljama“, izjavio je Stojanović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter