Izvor: Tanjug
30.08.2022 u 15:20
0

NA PLATOU ISPRED OPŠTINE GRAČANICA OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA: „Odgovor o nestalima leži u arhivama OVK“

Na platou ispred Opštine Gračanica danas je obeležen Međunarodni dan nestalih osoba u prisustvu velikog broja ljudi, koji su došli da podrže članove porodica, prijatelje, rođake nestalih tokom poslednjih sukoba na Kosovu i Metohiji, a jedna od prisutnih je poručila da odgovor o nestalima leži u arhivama OVK.

Prema podacima Resursnog centra iz Prištine, na Kosovu se traga za još 1.617 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Koordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković rekla je da su i posle dve decenije borbe za istinu i pravdu, i dalje na početku.

„Isto boli neizvesnost, boli nepravda, najviše od svega boli što nas niko ne čuje. Obraćajući se nadležnim institucijama za rešavanje pitanja nestalih, dobijali smo obećanja i lažnu nadu. Godine prolaze, a mi sa našim bolom, tugom i neizvešnošću i dalje čekamo. Mi bez odgovora, a izvršioci zločina na slobodi. Ima li pravde za naše žrtve“, kazala je Marinković, preneo je portal Kosovo onlajn.

SRBIJA POKAZUJE OZBILJNOST I ČVRSTINU! Vučić: „Ne razmišljamo o promeni politike Srbije u vezi uvođenja sankcija Rusiji“

Marinković je napomenula da se pitanja nestalih nalaze u dubokoj senci političkih pregovora.

„Ko se to igra sudbinama ljudskim. Dokle će naši kidnapovani biti NN lica. Dokle će biti brojke, hoće li se sazanti njihiva imena. Navodi Dika Martija o žutoj kući se više ne pominju. Svud se u Srbiji kopalo, i istraživalo, tražili smo da se traga u Albaniji. Tragovi postoje, ali odgovora nema. Postavlja se pitanja zašto, koga štite, one koji su počinili zločine, ili one koji su pomagali“, dodala je Marinković.

Rekla je da su se nadali da će tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu pitanje nestalih biti započeto, ali da je prištinska delegacija odbila da ta tema bude deo razgovara.

„A mi ponovo razočarani, nastavljamo da se borimo i istrajemo u toj borbi. Imam i dobrih i humanih ljudi koji su sa nama i razumeju naše potrebe“, dodala je Marinković.

Jasmina Živković čiji je otac Paun nestao u septembru 1999. godine u Uroševcu sa žaljenjem je konstatovala da i dalje nema nikakvih informacija o nestalima.

„Iako mi naslućujemo istinu, ali do nje još uvek nismo došli. Iako naslućujemo ko može znati istinu, znamo da ovde postoji zavet ćutanja, mi smo zarobljeni u tom ćutanju“, kazala je Jasmina.

Dodala je da odgovor o nestalima leži u arhivama OVK.

„Nemoguće je da ne postoje arhive, da ne postoje informacije šta se desilo sa ljudimo. Dokle se arhive ne budu otvorile, bićemo u mraku“, istakla je Jasmina.

Predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljku Odaloviću krajem prošle godine nije dozvoljen dolazak na Kosovo i Metohiju. Njegovo pismo, koje se svake godine čita na skupovima za nestala lica u Beogradu, Nišu, Kraljevu, danas je u Gračanici pročitala Vesna Bošković.

Takođe, pročitano je pismo predstavnika Crvenog krsta Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter