Izvor: Tanjug
30.06.2022 u 17:13
0

NAJZNAČAJNIJI SUSRET U POSLEDNJIH 20 GODINA Ministar finansija Crne Gore poručio: „Ovo je potpuna prekretnica na bolje između dve bratske države!“

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović ocenio je da je zvanična poseta Srbiji delegacije crnogorske vlade, predvođene premijerom Dritanom Abazovićem, najznačajniji susret zvaničnika dveju država u poslednjih dvadesetak godina.

„Ovo je potpuna prekretnica na bolje između dve bratske države“, izjavio je Damjanović za Tanjug.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Crnogorski ministar finansija je rekao da je tokom dvodnevnih razgovora sa zvaničnicima Srbije bilo reči i o ekonomskim temama, pre svega o trgovinskoj razmeni koja raste i infrastrukturnim projektima.

„Ovde je bilo reči i o zajedničkim stratešim investicijama. Popunjavanjem koridora koji ide od Budimpešte preko Beograda do Bara u saobraćajnom i u energetskom smislu, o valorizaciji potencijala Luke Bar zajedno sa rekonstrukcijom železnice, o završetku autoputa“, naveo je Damjanović.

Dodao je da je dobijeno čvrsto obećanje zvaničnika Srbije da će prioritet biti da se deonica autoputa od Požege dovede do crnogorske granice i najavio da će crnogorska strana paralelno završavati svoj deo tog puta.

Crnogorski ministar je rekao da je tokom posete Privrednoj komori Srbije bilo reči o inicijativi Otvoreni Balkan i o konkretnim investicijama respektabilnih firmi iz Srbije u Crnoj Gori.

„Tako da su ovim udareni temelji jedne ozbiljne ekonomske saradnje koja će u veoma kratkom roku dovesti do rapidnog rasta ekonomskih performansi Crne Gore i Srbije, do otvaranja novih radnih mesta i ja se nadam da će to biti dobro za ceo region“, ocenio je Damjanović.

Najavio je da će vlada u Podgorici ubrzo razmatrati pitanje rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, ali zajedno sa Lukom Bar.

POSTIGNUT DOGOVOR I SAGLASNOST OKO TEMELJNOG UGOVORA: Evo koje odluke su doneli patrijarh SPC Porfirije i crnogorski premije Abazović

Rekao je da je počeo da se rešava problem nepostojanja platnog prometa između Crne Gore i Srbije, zbog čega se plaćanja odvijaju preko inostranih banaka.

„Nebo je granica u mogućnostima saradnji, ekonomskim i svim drugim dizmeđu dve najbliže države, a kada se uzmu u obzir evropske težnje, Berlinski proces. Otvoreni Balkan i svi drugi oblici saradnje mislim da smo na dobrom putu. Ovde smo udarili temelje novih odnosa između Crne Gore i Srbije koji će ići radikalno uzlaznom linijom“, smatra Damjanović.

Primetio je da je prethodnih godina bilo mnogo tema koje su delile Srbiju i Crnu Goru u oblastima politike i identitetskih pitanja, ocenjujući da su se time bavili manjinski delovi političkih scena u obe države, kojima je odgovaralo da dele dve bratske zemlje koje se prirodno oslanjaju jedna na drugu.

„Mislim da je tome kraj. Dobili smo uveravanja od rukovodstva Republike Srbije, od predsednika Vučića, od premijerke Brnabić, od gospodina Dačića, da su oni apsolutno spremni, a tu spremnost smo iskazali i mi kao Vlada Crne Gore, da ovo sve resetujemo i da krenemo tamo gde smo davno trebali da budemo. Putem produktivne saradnje, kako bismo konačno našim građanima obezbedili mir i blagostanje“, istakao je Damjanović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter