Izvor: HappyBSC/Tanjug
09.06.2022 u 19:21
0

NAKON RAZGOVORA U BEČU: Volfgang Sobotka se zalaže za nastavak dijaloga na osnovu Briselskog sporazuma!

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka založio se danas za nastavak dijaloga Beograda i Prištine na osnovu Briselskog sporazuma.

Sobotka je, u razgovoru sa predsednikom kosovske skupštine Glaukom Konjufcem, naglasio da je nastavak dijaloga jedini realni put.

OGLASILI SE BRITANCI O SMRTNIM PRESUDAMA Oni su ratni zarobljenici, ovo je lažna presuda bez apsolutno nikakvog legitimiteta!

– Svestan sam da postoji još mnogo prepreka koje treba da se prevaziđu, ali je zadatak politike pronalaženje kompromisa. Tako na primer razni sporazumi o praktičnim i svakodnevnim problemima, kao što je dogovor u vezi registarskih tablica, mogu doprineti stvaranju nove svest – ocenio je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Važnu ulogu, smatra Sobotka, u tome može odigrati izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji, kaže, uživa puno poverenje Austrije.

On je rekao da je nastavak dijaloga ključan za stabilnost i evropsku perspektivu celog regiona Zapadnog Balkana.

Sobotka je kazao da je odlučujuće po stabilnost i evropsku perspektivu čitavog regiona normalizacija odnosa Prištine i Beograda.

Založio se, u smislu ekonomskog razvoja, za intenziviranje regionalne saradnje, kao što je dogovoreno u okviru Berlinskog procesa.

Podvukao je da je Austrija oduvek podržavala članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, pri čemu region mora da bude, kako kaze, posmatran kao celina.

– Ta perspektiva ne sme nestati sa fokusa EU zbog zahteva za pristupanje Ukrajine, Gruzije i Moldavije. Da bi se sačuvala verodostojnost EU potrebno je što pre započeti pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom. To bi mogao da bude i važan impuls za ostale kandidate u regionu – podvukao je on.

Sobotka je rekao i da podrška Prištine sankcijama protiv Rusije pokazuje da je Kosovo „privrženo evropskoj vrednosnoj zajednici“.

– Austrija zbog toga ne podržava samo približavanje EU, već i željeno članstvo u Savetu Evrope i pored toga želi da na evropskom nivou tematizuje pitanje vizne liberalizacije – objasnio je on.

Konjufca je rekao da se slaže sa domaćinom da se dijalog sa Beogradom mora nastaviti, ali je ocenio da „razgovori teku veoma teško“.

Prema njegovim rečima u poslednjih 11 godina dogovoreno je 33 sporazuma, ali smatra da je „u cilju stabilizacije i mira na Balkanu potrebno konačno rešenje pitanja priznanja“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter