Izvor:
25.12.2017 u 21:52
0

NELA KUBUROVIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU: Srbi u Hagu su kažnjeni bez adekvatne odbrane! (VIDEO)

U jutarnjem programu Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" gost je bila Nela Kuburović ministarka pravde.

Da li mislite da je Haški tribunal ispunio misiju?

– Haški tribunal je izazvao kontraefekat. Srpske žrtve nisu našle pravdu. Srbi su kažnjavani, a da im nije dozvoljeno da se brane na adekvatan način. Uskraćivana su im prava. Najveće kazne i doživotne robije su dobili oni koji su iz Srbije. Karla Del Ponte nije bila na završnici zatvaranja što samo govori u prilog tomei da je Haški tribunal služio za ono sto su oni zamislili da treba da ispuni – rekla je Kuburović

Kako izgleda procedura dolaska u sud?

– Prvo morate da se najavite nekoliko dana unapred. Velike su mere obezbeđenja. Prolazi se dva puta kroz skenere i nije moguće ništa uneti unutra. Nismo mogli da unesemo ni penkalo, a da nisu primetili. Nosili smo olovke i penkalo generalu Mladiću jer on žel da piše knjige. Pokušaće da opiše sve šta se dešavalo u Haškom tribunalu i o stvarima koje mu nisu dozvoljene – rekla je ministarka pravde i dodala

– On se trudi da bude raspoložen. Lekari su bili dva dana pre nego što sam ja došla, da provere zdravlje Mladićevo. Sada čekamo da se sačine dokumenti. Sve je jako čudno oko te lekarske dokumentacije što se tiče zdravstvenog stanja Ratka Maldića. Duže vremena je odbijano da se naši lekari pojave tamo, a odbijeni su iz nekih suludih razloga.Tvrde da je kod njih izuzetna medicinska nega mada se to ne vidi.

Srbija je tražila da osuđenici služe kazne u Srbiji, što odmah povlači i bolju zdravstvenu brigu o njima, kojima je potrebna zdravstvena nega jer im je zdravlje narušeno samim dugogodišnjim boravkom u zatvoru.

– To pitanje se razmatralo u Hagu mada nije prihvaćeno, a sa druge strane imate pritužbe o radu medicinskih radnika koji u Hagu ne rade svoj posao adekvatno. Sama spoznaja da je jezik taj koji je velika prepreka u komunikaciji baca posebno svetlo na relaciju bolesnik pacijent, a samim tim i lečenje je vrlo na niskom nivou.

Jedini put kada su uslišene molbe Šešelju dok je bio u Hagu je kada mu je doktor izašao u susret i zatim odmah bio smenjen.

– Pre su ti izlasci u susret pacijentu postojali ali su bili kratkog daha. Haški tribunal je omanuo u svemu. Srbija je sve uradila što je mogla sa svoje strane.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je jako važan. Najnovije je da je bivši muž usmrtio ženu pred detetom, crna statistika raste..

– Zakon pokazuje da svi organi efektivno deluju. Moram da ukažem na to da prijave ne sadrže samo i isključivo nasilje već da u njima postoji i samo pretnja. Zakon deluje preventivno da ne bi do nasilja i došlo. Kada je rač o statistici preko 7000 mera je izrečeno. U njima su i te da se nasilniku zabrani prilazak žrtvi ili bilo kakav kontakt sa njom. Treba apelovati na žene da se nasilnik neće nikada promeniti i da ako je privremena mera zabrane prilaska stupila ne snagu budu oprezne i ne dozvole da onome kome je zabrana izrečena na bilo kakav način stupi u kontakt sa njima – rekla je Nela Kuburović ministarka pravde

Happytv.rs
Foto: Twitter/milosavljevic aleksa‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter