Izvor: HappyBSC
11.04.2022 u 22:40
0

NIKOLA ŠAINOVIĆ U „ĆIRILICI“: Raspad Jugoslavije je mala slika raspada Sovjetskog saveza

 Nikola Šainović-bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije bio je gost emisije „Ćirilica„. 

O odnosu Zapada prema nekadašnjoj Miloševićevoj politici, Šainović je rekao: 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Milošević je pred kraj Saveza komunista Srbije napravio tu reformu koja je značila promenu sistema  uvođenje novog višepartijskog sistema sa ciljem da se Srbija harmonizuje sa evropskim vrednostima. Sa Zapada su tada Miloševića vrlo lepo prihvatili. Međutim, ispostavilo se da tu nije kraj, da napredovanje sa Zapada na Istok NATO pakta podrazumeva segmentiranje srpskog naroda na delove.  To kretanje se poistovećivalo sa cepanjem srpskog naroda na delove. Tada Milošević postaje neprijatelj Zapadu jer se suprotstavio  njihovom planu, a plan je podela Jugoslavije na 8 delova. Svi smo očekivali da će tada  početi rat na Kosovu. Taj naš otpor i suprotstavljanje tom planu rezultiralo je da Amerikanci budu tako grubo na suprotnoj strani-objasnio je Šainović. 

-Kada su velike sile u pitanju tu nema principa. Postoji samo imperijalni interes. Kretanje zapadne vojske na Istok nije kraj. Nekad tihi, a nekad oružani sukob sa Zapadom se nastavlja. Mi smo u Evropi i davno smo se opredelili, ali šta ćemo sa našim krupnim nacionalnim problemima? Ne možemo da se integrišemo  u EU kao što je to Kipar uradio. Kipar je ostavio turski deo,  a mi ne možemo da ostavimo srpski deo Kosova-rekao je Šainović. 

-Pitanje Kosova nam stoji na putu svim integracijama. Međutim glasanje u UN nije kraj, iznudice i pritisci će se nastaviti. To je makrostrateško pitanje. Moraćemo da budemo vrlo analitični i okrenuti neposrednim događajima. Ovaj rat danas je razbio dugoročno planiranje u centralnoj Evrioopi. Mislim da se bližimo novom Berlinskom zidu. Stepen sankcija i osude  proglašavanje Putina za ratnog zločinca je loše, jer tu onda nema dijaloga. Kada nekog tako obeležiti onda nema stabilnog stanja u Evropi. Nažalost raspad Jugoslavije je mala slika raspada Sovjetskog saveza.  Jeljcin je prihvatio raspad Sovjetskog saveza misleći da će konačno postati partner Zapadu-kazao je Šainović. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter