Izvor: KOSOSVO ONLINE
12.04.2024 u 10:35
0

NON PEJPER BITNA DIPLOMATSKA AKTIVNOST: Korisno da Srbija u non-pejperu članicama SE iznese svoje viđenje iako je većina priznala Kosovo

Profesor i diplomata u penziji Darko Tanasković kaže za Kosovo onlajn da iako u vezi sa Kosovom Srbija u Savetu Evrope ne može da očekuje veliko razumevanje, jer je većina država članica priznala njegovu nezavisnost, da je ipak korisno to što će Srbija putem non-pejpera svim članicama Saveta Evrope argumentovano, jasno i nedosmisleno izneti svoje viđenje situacije nastale, kako kaže, ko zna kojim po redu, kršenjem međunarodnog prava i grubim, diskriminatornim primenjivanjem dvostrukih standarda “prijatelja Kosova” u odnosu na Srbiju

„Scripta manent! (Napisano ostaje prim.aut). To je važno i zbog koraka koje Srbija ima nameru da preduzme u slučaju prijema Kosova u Savet. Kako da Srbija ravnopravno sedi u jednoj međunarodnoj organizaciji sa delom svoje teritorije?

Da se ne kaže da nisu znali, premda, naravno, svi dobro sve znaju. Primanje “Kosova” kao države u Savet Evrope nikako nije neutralno za status samog Saveta i njegovu buduću aktivnost i kredibilitet.

A što se argumenata naše strane tiče, mislim da ih doista nije potrebno ponavljati. Verujem da bi valjalo na neki način saopštiti i to da one koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost ‘Kosova’ nije svrsihodno ubeđivati da ono u međunarodnopravnom smislu ne može biti država, jer su svesno to pravo prekršili, već naglasiti da, i kad bi bilo država, što za Srbiju nije, iz niza razloga na osnovu prihvaćenih kriterijuma Saveta Evrope, usled skandaloznog i neodgovornog ponašanja privremenih vlasti u Prištini, ne bi ispunjavalo uslove za članstvo. To je onaj aspekt koji je naprasno ‘zaboravila’ Dora Bakojani“, navodi Tanasković.

„Očekuje se, međutim, da je primi k znanju, razmotri. Tako se i “non-pejper” o kome govorimo upućuje svim državama članicama Saveta Evrope, a ne Savetu. Međutim, pošto će je svi primiti, ona je praktično upućena ovom međunarodnom telu u celini. Iako u vezi sa “Kosovom” Srbija u Savetu Evrope ne može očekivati veliko razumevanje, jer je većina država članica priznala njegovu nezavisnost, a one najuticajnije su odlučne da, kršeći Statut, procedure i duh Saveta, primanjem “Kosova” učine korak na putu afirmisanja međunarodnog subjektiviteta ovog, pravno i faktički gledano, (okupiranog) protektorata. Korisno je, ipak, da Srbija svim članicama Saveta Evrope argumentovano, jasno i nedosmisleno iznese svoje viđenje situacije nastale ovim, ko zna kojim po redu, kršenjem međunarodnog prava i grubim, diskriminatornim primenjivanjem dvostrukih standarda “prijatelja Kosova” u odnosu na Srbiju“, kaže Tanasković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter