Izvor:
20.12.2019 u 08:38
0

NOVI ZAKON DO KRAJA GODINE: Prodavci više neće smeti da zovu građane telefonom!

Građani bi uskoro mogli biti zasticeni od svakodnevnih poziva nastrljivih trgovaca koji nude svoje proizvode pozivima na fiksne i mobilne telefone, a to će omogućiti novi zakon o zastiti potrosaca koji se ocekuje do kraja godine.

Nacrt zakona je prosao javnu raspravu, sada se ceka da ga odobri vlada, zatim o njemu treba da odluče poslanici, a sve što je tim zakonom predviđeno predstavlja istovremeno ujednjacavanje s evropskim zakonodavstvom, konkretno s onim sto se nalazi u Poglavlju 28.


PROČITAJTE I OVO

HOROSKOP ZA DANAS: Ovnovi pokažite upornost! Devicama je potrebno opuštanje!

TIKET UMESTO UŽINE: Jezivi trend među tinejdžerima, roditelji obratite pažnju!

NOVI ZAKON DO KRAJA GODINE: Prodavci više neće smeti da zovu građane telefonom!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 20. DECEMBAR: Umereno do potpuno oblačno i toplo! (FOTO, VIDEO)


Zabranjeno će biti, kako predviđa nacrt zakona, da trgovci upucuju poruke ili pozove telefonom potrosacima koji su se upisali u registar potrosaca kao oni koji ne zele da primaju pozive i poruke u okviru promocije i prodaje telefonom. Postupak upisa uređuje ministar, kao i uslove i nacin koriscenja registra.

Međutim, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrosaca kaže da ce taj deo zakona biti regulisan podzakonskim aktima, koji još nisu doneti i on ih ne očekuje u skorije vreme, sto znači da ni lista upisa neće biti skoro formirana.

Zakon jos predviđa da Ratel vodi poseban registar u kojem bi trebalo da se nađu telefonski brojevi onih koji ne žele da telefonom dobijaju ponude trgovaca, a čime bi njihova privatnost bila zaštićena.

To takođe podrazumeva da prodavci pre nego sko ukucaju nečiji telefon treba da provere da li je on u registru.

Zakon predviđa i resavanje sporova između trgovaca i potrošača vansudskim poravnanjem.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter