Izvor: .themoscowtimes.com/
25.12.2023 u 17:13
0

OGLASILA SE MOSKVA: Rusija optužuje zapad da pokušava da destabilizuje Srbiju

Rusija je  optužila zapadne zemlje da podstiču tenzije u Srbiji, balkanskoj zemlji kako navodi ruski list nakolonjenoj Moskvi koju su potresli protesti zbog navodne prevare na izborima održanim 17. decembra.

VELIKA POBEDA RUSIJE: Šojgu potvrdio „Marjinka potpuno oslobođena“!

Juče su kako navodi list , demonstranti  pokušali da upadnu u gradsku skupštinu Beograda, ali ih je policija potisnula uz pomoć sile i biber spreja. Opozicija odbacuje rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora na kojima je stranka predsednika Aleksandra Vučića odnela totalnu pobedu.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u ponedeljak u Beogradu blokirajući ulicu u kojoj se nalazi ministarstvo javne uprave i lokalne samouprave, javio je izveštač AFP-a.

Izbori su  izazvali kritike nakon što je tim međunarodnih posmatrača — uključujući i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) — osudio „neregularnosti“, uključujući „kupovinu glasova“ i „pucanje glasačkih kutija“.

Prva se nakon izbora navodi list oglasila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova „Pokušaji kolektivnog Zapada da destabilizuje situaciju u zemlji su očigledni“, rekla je  Zaharova za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Kremlj je pozdravio izborne rezultate, rekavši da se Moskva nada da će oni dovesti do „daljeg jačanja prijateljstva“ između zemalja.

– Postoji unutrašnje zakonodavstvo, postoje izborni organi, posmatrači, koji nisu zabeležili kršenja koja mogu da stave pod znak pitanja legitimitet održanih izbora. Pored toga, u toku su procesi i pokušaji trećih lica, između ostalog i iz inostranstva da izazovu slične nerede u Beogradu – rekao je Peskov novinarima.

Po njegovim rečima, sve što se dešava je isključivo unutrašnja stvar Srbije.

– Srbija ima legalno, legitimno rukovodstvo, koje je, po našem uverenju, sposobno da preduzme sve neophodne mere. Nikada se nismo mešali i nećemo se mešati u ničije unutrašnje stvari, posebno savezničke i partnerske Srbije. Objedinjuje nas zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe, veoma pažljivo se odnosimo prema našim odnosima i veoma ih cenimo – dodao je portparol Kremlja.

Po njegovim rečima, saradnja Rusije i Srbije ima veoma široku perspektivu u različitim oblastima.

„Postoje pokušaji trećih strana, uključujući inostranstvo, da izazovu nemire u Beogradu“, rekao je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Srbija i Rusija imaju istorijski bliske veze i Beograd se nije pridružio međunarodnim sankcijama Moskvi zbog njene ukrajinske ofanzive.

Srbija je, međutim, osudila rusku agresiju u Ujedinjenim nacijama.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko sastao se u danas piše dalje list sa Vučićem i optužio zapadne zemlje da pokušavaju da uzvrate srpskom lideru.

„Pokušaji destabilizacije Vučićeve moći povezani su sa njegovim čvrstim stavom u odbijanju da se pridruži antiruskim sankcijama“, rekao je on u televizijskom intervjuu posle razgovora.

Srbija je skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa.

Rusija takođe ključno podržava Srbiju u vezi sa Kosovom, odbacujući njenu nezavisnost i pomažući da se bivša pokrajina isključi iz Ujedinjenih nacija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter