Izvor: POLITIKA
19.02.2024 u 07:29
0

OPOZICIJA NE OTKRIVA KARTE: Danas konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, nagađanja o toku i dalje tema

Od početka konstitutivne sednice Skupštine Beograda sada nas dele sati, ali se i dalje nagađa hoće li skupština uopšte biti konstituisana. O tome ne govore ni predstavnici gradskog odbora SNS-a, ni rukovodstvo te stranke, ali govori predsednik Srbije. Tvrdi, naprednjaci imaju većinu, ali i dodaje da ne bi voleo da formiraju vlast u koju će se sumnjati. A opozicija ozbiljno sumnja u krađu izbora i traži njihovo ponavljanje. Konstitutivnoj sednici će prisustvovati, ali šta planiraju neće da otkriju.

ŠAPIĆ PONOVO POZIVA: Daćemo listi „Mi – Glas iz naroda“ još jednu šansu

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za danas, a još je neizvesno kako će se sednica odvijati – da li će biti postignut dogovor o formiranju gradske vlasti ili će se pribeći novim izborima.

AVDEJEVEKA SE VRATILA KUĆI! RUSI PRIKAZALI GRAD nakon OSVAJANJA pa UKRAJINCIMA UTERALI STRAH U KOSTI VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da lista oko SNS „Beograd ne sme da stane“ ima legalnu većinu, ali ne i kako je rekao, sasvim legitimnu i da će se verovatno sačekati do 2. ili 3. marta, pa ako ne budu imali i legitimnu većinu ići će se na nove izbore.

Iz opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ poručuju da će  na sednici nastaviti „da dokazuju izbornu prevaru“, a iz  Stranke slobode i pravde i da će biti „u funkciji informisanja domaće i međunarodne javnosti o tome šta su uradili na izborima i osporavanja formiranja bilo kakve gradske vlasti“.

Matematički gledano Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije nedostaju dva mandata za većinu, imajući u vidu da Skupštinu grada Beograda čini 110 odbornika, a da su naprednjaci osvojili 49 mandata, a socijalisti pet.

S druge strane, lista Srbija protiv nasilja ima 43 mandata, koalicija NADA, koja je ranije najavljivala moguću koaliciju sa tom listom je osvojila sedam, te ni oni bez podrške Branimira Nestorovića ne bi mogli da konstituišu vlast.

Lista „Mi glas iz naroda“ Branimira Nestorovića ima „zlatni glas“, a nosilac te liste na beogradskim izborima, koja je osvojila šest mandata, je bio Aleksandar Jerković iz Pokreta Nema nazad – iza je Srbija.

Nestorović je više puta isticao da on neće ni sa jednom listom u koaliciju i da bi trebalo ići na nove izbore, dok je Jerković izneo svoj uslov za podršku nekoj od lista, a to je da dobiju unutrašnju kontrolu grada Beograda.

Nestorović je nedavno rekao da smatra da treba ponoviti beogradske izbore i ocenio da bi na tim izborima predstavnici dela opozicije „prošli katastrofalno“.

Na pitanje da li će „podići ruke“ kada se bude glasalo na konstitutivnoj sednici gradske skupštine, Nestorović je rekao da neće, ali i da beogradski izbori „i zavise i ne zavise od njih jer imaju prebege“.

Koalicija okupljena oko SPN ranije je protestovala zbog kako navode krađe izbora, obratili su se tim povodom Evropskom parlamentu, a zatražili su i od Ustavnog suda poništavanje izbora.

Iz vlasti su više puta ukazivali da su i jedan i drugi scenario mogući, odnosno poručivali su da će se ići na nove izbore ukoliko se ne konstituiše skupština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je bolje da SNS nema vlast u Beogradu, nego da bude ukradena i naveo da trenutno koalicija okupljena oko te stranke ima legalnu većinu, ali ne i sasvim legitimnu, te da će sačekati do 2. ili 3. marta, pa ako ne budu imali i legitimnu većinu, ići će se na nove izbore.

On je rekao da je želeo da razgovora sa predstavnicima liste Branimira Nestorovića, ali da oni to ne žele.

Vučić je rekao da u ovom trenutku  imaju većinu koja je više nego legalna, jer postoji deo odbornika sa čijim imenima je izlazila i lista za koju veruje da bi podržali njihovu stranu, ali da to nije apsolutni legitimitet.

On je naveo da je moguće da se u međuvremenu izabere predsednik Skupštine, da se vidi da imaju legalnu većinu, da bi se dobilo još mesec dana više i da bi se u roku od dva ili tri meseca raspisali izbori, u skladu sa zakonom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter