Izvor: Kurir
19.03.2024 u 14:10
1

(UŽIVO) INCIDENT U SKUPŠTINI: Koškanje i uvrede u sali, reagovalo obezbeđenje (VIDEO)

Danas se u Narodnoj skupštini nastavlja konstitutivna sednica na kojoj je glavna tačka izbor predsednika parlamenta.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije nastavlja se raspravom o izboru predsednika parlamenta.

Jedini predloženi kandidat je dosadašnja predsednica Vlade i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Podršku njenom izboru dale su partije vladajuće koalicije i manjinske stranke, dok opozicija poručuje da za Brnabićevu neće glasati.

Današnju sednicu obeležilo je incidentno ponašanje i fizički nasrtaj Aleksića iz Srbije protiv nasilja na klupu predsedavajućeg Radenovića, te radnika obezbeđenja Skupštine.

13.55 – Milenko Jovanov: Ne treba nam vaš glas

– Kažete pojavio se klan, a u vaše vreme pojavio se klan koji je ubio premijera i šta sad? Ništa, izabrali novu vladu na ubistvo premijera i nastavili kao da ništa nije bilo…

13.50 – Brnabić: Ako ovi ikada budu došli na vlast, meni će biti čast da budem u zatvoru, rekla je kandidatkinja za šefa Skupštine pa pokazala grafikone koji svedoče o tome da su „oni mislili da je dovoljno da medicinska sestra ima platu od 32.000 dinara, a danas ima 80.000 i mi mislimo da nije dovoljno“.

13.45 – Orlić je pokazao slike nasilja u beogradskoj skupštini pa rekao da je suštinsko ime te koalicije Nasilje protiv Srbije, te da su u Evropskom parlamentu bili mirni ko bubice kod Viole fon Kramon i molili da im pomognu da sruše Vučića, ali nisu lupali po klupama.

– Gde su pare, Aleksiću, jel ste malo u svoje džepove sakrili – rekao je Orlić odgovarajući mu na optužbe za nepotizam rekavši da on nema prava da govori o tome jer je milione strpao u svoje i džepove svoje tazbine.

13.40 – Predsedavajući Radenović rekao je da nije želeo da prekida opoziciju koja je u tako teškom stanju kad mora da ide po Evropi da tužaka svoju zemlju.

On se zahvalio opciji Vučić-Brnabić što su mu dozvolili da ih podrži na šta je dobio aplauz i stojeće ovacije u parlamentu.

13.30 – Radoslav Milojičić je odgovorio poslanicima opozicije na pitanje zašto se govori o nečemu što je bilo pre 12 godina rekavši zato što je šteta koju su napravili svojom krađom i lopovlukom biti zabeležena i sledećih 112 godina. Mi jesmo interesna grupa ali naš jedini interes je Srbija, povećanje plata, penzija, očuvanje Kosova, Srpske koja za nas nije genocidna stranka kao što je za vas, pa podsetio na to da su bili u koaliciji 2016. s Vučićem kad toliko ne valja.

– Ne možete da nam oprostite što podržavamo kao i tri miliona građana čoveka najboljeg među nama a njegovo ime je Aleksandar Vučić a znam da i vi to intimno islite – rekao je Milojičić.

12.50 – Obraćanje poslanika Ivice Dačića. On je na samom početku izlaganja, kao šef poslaničke grupe, rekao da će podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta te dodao da je primetio da su muškarci u manjini kad je reč o najvišim funkcijama u Skupštini, ali kaže da to po njemu nije ništa loše jer je ženski pol oduvek smatrao jačim.

Kazao je da sve ovo što se dešava u parlamentu, dešava se u trenutku izuzetno važnom za naše nacionalne interese i za pitanje Kosova. Pomenuo je i zgradu Generalštaba pa podsetio da su ti isti Trampovi Amerikanci dolazili i kad je on bio premijer ali da to tada nije moglo da se realizuje a bolje bi bilo da jeste.

– Pa što sad napadate Vučića i Brnabićku a zgradu Maršalata koja je bombardovana u ratu dali ste za vreme Koštunice Amerikancima za ambasadu, pa čiju podršku vi kupujete… Pa išli ste i kod Putina nekoliko puta, pričao Velja Ilić da nije bilo treće stolice, da nije imao gde da sedne, pa ljubili ste ruku ne simbolično nego doslovno Medlin Olbrajt… A oni što su bili s Holbrukom, sećate se kad je sedeo, nisu oni akademici došli s akademije nauka nego iz šume, odakle su došli… Pa iz zatvora iz kojih ste ih pustili…

„Nisam šampion, tek ću da budem“

– Šta, ma daj! To je istina, to će vam ceo život bio mrlja! Izručili ste Miloševića na najveći srpski praznik, rekao je Dačić podsetivši kako je bivša vlast izručila Slobodana Miloševića Hagu pa kazao da nikad ne bi bilo na vlasti da njih (SPS) nije bilo.

Podsetio je i da je prvi put 1992. godine ušao u zgradu Skupštine a možda ovi nikada više neće moći. Na dobacivanja kako može kao ministar da sedi tu kao poslanik, rekao je da „smo tu temu apsolvirali, rekla Agencija da može“.

– Evo Dobrica Veselinović, kako je on dobio mesto u organu privremene uprave Beograda a sedi ovde kao poslanik… Rekla Agencija, pa rekla je i meni! Ti možeš, ja ne mogu? Ćuti tamo…, rekao je Dačić naglasivši da su na prvom mestu državni i nacionalni interesi, pre svega politička stabilnost. On se našalio na svoj račun rekavši da njegovo vreme tek dolazi i da nije šampion ali tek će da bude.

12.20 – Bakarec prijavio povredu poslanika pa se obratio Jovanoviću. On je kazao da je Jovanović francuski državljanin koji je 1999. u punoj snazi i sa samo 23 godine pobegao u rezervnu domovinu Francusku. Dodao je da je to sramota, kao i ono što se dogodilo u leto 2013. kad ga je iz DSS na Predsedništvu odstranio Koštunica jer je bio optužen za šurovanje s multikom tajkunom.

– On je potpisao odanost Francuskoj, ovde kad puste himnu on pita gde je Marseljeza, mi nemamo rezervnu domovinu, samo nam je Srbija na srcu, on ima dva gospodara, tajkuna i Kurtija – rekao je Bakarec.

12.10 – Poslanica Nataša Jovanović javila se takođe za povredu Poslovnika podsetivši da Jovanović nije bio u parlamentu godinu i po, pa sad „drži predavanje“. Prethodno je rekla da želi da upozori javnost na potrčka stranih agentura i lažnog patriotu Miloša Francuza, koji je učestovao u najvećoj pljački naroda na Kosovu i budžeta Srbije a to su ministri Koštuničine vlade. Kazala je i da mu metode daje njegov pravi gazda Đilas, čiji je prilepak i potrčko, a to je način na koji će da ubeđuje javnost da je ispravan i da je nekakav Srbin, a u stvari je izdajnik.

– Vi ste nešto što je bruka i sramota za pravog srpskog patriotu, vi ste razobličeni, zna se ko je pravi gazda i vama i Đilasu, Aljbin Kurti, kazala je Nataša Jovanović.

Na Jovanovićeve reči reagovao je i poslanik Stamatovićeve Zdrave Srbije Miloljub Albijanić pošto je Jovanović prethodno pomenuo tu stranku u negativnom kontekstu. On je ukazao i na nepoštovanje parlamenta, ružno ponašanje, psovke i uvrede…

Đukanović Jovanoviću: Možda se mobiliše kao francuski državljanin ako Makron bude napao Rusiju

12.04 – Vladimir Đukanović javio se za povredu Poslovnika, član povreda dostojanstva parlamenta, rekavši predsedavajućem da je bio dužan da reaguje kad je Miloš Jovanović (NADA) govorio o nekakvom kriminalu a direktor njegove partije osuđen na dve godine zatvora za prevaru, a aktivisti njegovog koalicionog partnera s Rakovice i Čukarice su organizovana kriminalna grupa koja ima robije ko zna koliko, a njegova supruga predvodnik NVO koju finansira fondacija Rokfeler koja se otvoreno zalaže za nezavisnost Kosova.

– I takvi ljudi pričaju o rodoljublju i patriotizmu… možda se mobiliše kao francuski državljanin ako Makron bude napao Rusiju ili ode u Legiju stranaca, rekao je Đukanović.

Jovanov: Oni samo mogu cirkus da prave, a ne mogu ni to, vidite, jer se brzo umore, jer su lenji. 

10.56 – Posle incidenta nastavljena rasprava uz buku. Nastavljena rasprava na sednici Skupštine, nakon što je nakratko bila prekinuta pošto su se poslanici Srbije protiv nasilja žalili na povredu poslovnika. Međutim, dok poslanik Milenko Jovanov govori, poslanici opozicije prave buku lupanjem o klupe i duvanjem u pištaljke. Što je Jovanov nazvao cirkusom.

10.50 – Obraćanje Milenka Jovanova (SNS) o navodnoj izbornoj krađi za koju je rekao da niko u svetu ne pominje osim njih samih, poslanici opozicije nakratko su prekinuli posle čega je u salu ušlo obezbeđenje pa je Jovanov ubrzo počeo ponovo da govori rekavši da pomenuti poslanici preziru građane, narod Srbije te da se kreću samo u uskom krugu svojih neistomišljenika. On je rekao i da ih vređa poređenje s nacistima i njihovom politikom a obeležavaju vrata političkih neistomišljenika kao što su to nacisti radili. On je rekao i da ni oni niti iko može da bilo kome zabrani da se doseli u Beograd da živi.

Podsetio je i da neki od njihovih članova nisu pre neku godinu glasali u Beogradu nego u unutrašnjosti pa jesu li onda to fantomski birači ili ne, ima li ih ili nema…

– Oni samo mogu samo cirkus da prave u Skupštini, a ne mogu ni to vidite jer se brzo umore, jer su lenji, a takvi nisu bili u Evropskom parlamentu, nego kao bubice – rekao je Jovanov.

10.46 – Koškanje i psovke u sali, na ivici incidenta

U toku rasprave došlo je do tenzija u skupštinskoj sali. Poslanici „Srbije protiv nasilja“ žalili su se na povredu poslanika, ustali su iz klupe i pokušali da priđu predsedavajućem. Reagovalo je obezbeđenje, usledila su dobacivanja, uvrede i psovke.

Na samom početku sednice izlaganja su imali poslanici i vlasti i opozicije, tokom kojeg su poslanici „Srbije protiv nasilja“ tvrdili da su izbori pokradeni.

Opozicija se, dok je reč imao šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov, koji je istakao da izborne krađe nije bilo, pobunila – nezadovoljna time što predsedavajući, kako kažu, „ne daje reč opoziciji“.

Više njih zaletelo se ka govornici, a Miroslav Aleksić je čak i nasrnuo na radnika obezbeđenja.

10.35 – Ana Brnabić je podsetila da ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 1997. i daje finalne izveštaje i preporuke kako da se unapredi izborni proces, te podsetila na prethodnu vlast koja za 12 godina nije analizirala nijedan ODIHR izveštaj niti da unapredi i stvori jedinstveni birački spisak nego ga je svaka opština imala pa je jedan birač mogao da glasa na više mesta. Brnabić je podsetila i da aktuelna vlast sa ODIHR sarađuje od 2019. a dosad su ispoštovane 54 preporuke.

U izveštaju za Poljsku, kaže ona, preporučuje se uvođenje jasne granice između države i partije i uvođenje centralnog biračkog spiska, a za Nemačku transparentnost finansiranja političkih partija.

– Toga kod nas nema jer smo mi te preporuke već uvrstili…, rekla je Brnabić dodavši da za Srbiju tako oštrih preporuka uopšte nema.

Najstariji poslanik i trenutno predsedavajući u Skupštini Stojan Radenović pokušao je da se obrati poslanicima u trenutku kada su poslanici opozicije počeli da prave buku pa im je rekao: „Nisam ja intelektualac, vi ste“, na pokušao da, kako kaže, usmeri rad.

Neko mu je onda uzviknuo: Idi kući, na šta je poslanik Milenko Jovanov (SNS) kazao: Ne znam koji je ovo koji viče idi kući, Ponošev neki? Dobro, još se nije zaleteo da ga bije… Oni beogradski univerzitet nisu videli ni da slici…

Radenović je rekao da moraju zasluže da im predsedavajući da reč a ne tako da se ponašaju pa je ispričao kako on to rešava sa studentima kao profesor.

10.31 – Vladimir Orlić, donedavni predsednik Skupštine, podsetio je na reči Dobrice Veselinovića uoči decembarskih izbora kada je rekao da nema fantomskih birača a da sve ovo što danas govore u Skupštini je jedno obično pranje.

Upitao je i da li se u izveštaju ODIHR pominje 40.000 fantoma iz Republike Srpske – nema, ili da izbori nisu priznati – nema, jer su „lažovi lagali“.

– Ako smatrate da je nelegalna Skupština ili da je rezultat izborne krađe, šta ste onda vi, saučesnici u lopovluku, sve kancelarije ste već zauzeli, odmah potrčali da se zapljunete za plate, a dva vaša poslanika koji nisu iz Beograda već su se juče upisali za putne troškove…

10.17 – Počela sednica. Konstatovano da kvorum postoji a prisutna su 174 poslanika, odnosno većina od ukupnog broja poslanika, što znači da uslovi za rad postoje. Sprečenost su prijavili Radomir Lazović i još nekoliko poslanika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “(UŽIVO) INCIDENT U SKUPŠTINI: Koškanje i uvrede u sali, reagovalo obezbeđenje (VIDEO)”

  1. Kod na u Republici Srpskoj je opozicija odvratna i sva podkupljena od strane zapada. Ali vasa mislim da zauzima prvo mjesto na svijetu po svom ekstremizmu i mrznji prema vlasti i sopstvenoj drzavi. Ja bi to sve pohapsio

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter