Izvor: HappyBSC
18.04.2022 u 21:20
0

POČELA JE ĆIRILICA: Srbija na liniji vatre! Čemu nas je učila istorija?

Počela je „Ćirilica“.

Gosti Milomira Marića, ove nedelje su Nenad Čanak-lider  LSV,  Aleksandar Gajić-doktor pravnih i političkih nauka,  Mile Bjelajac-politikolog i istoričar,  i Ljubodrag Dimić-istoričar.  

-Srbija je po ko zna koji put pred velikim ultimatumima. Cela naša istorija je obeležena pretnjama. Neki su upoređivali da li je  sporazum iz Rambujeu bio po ugledu na ultimatum Srbiji nakon sarajevskog atentata. Engleski teoretičar je jednom rekao da kad krene brzi voz, to niko ne može da zaustavi. Mi više ne znamo odakle ide taj brzi voz i kud se uputio? Da li je krenuo prema Rusiji ili će se zaustaviti u Srbiji? – rekao je Marić. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Savremenici koji žive danas mogu samo da nagađaju pozadinu ultimatuma.  Za 1914. godinu je bilo spremljeno rezervno rešenje „šta ako Srbija prihvati u celosti ultimatum“? Sledeće etapa oko koje lome koplja istoričari je da li je trebalo ostati na „25. martu“? Činjenice su sledeće- 7. jula 1940.godine je zapečaćena sudbina Jugoslavije. Komadanje njeno je bilo samo privremeno odgođeno dok se neke glavne stvari na frontovima ne reše. Sada imamo podatak da je naša vlada u februaru 1941.godine dobila potvrdu šta je dogovoreno 1940. godine o komadanju Jugoslavije.  Problem je bio državnog jedinstva kako nekad u Jugoslaviji, tako i kasnije u Srbiji. U raznim etapama su političari morali da nagađaju šta im je činiti i da li je to manja cena u odnosu na nešto što nas čeka.  Imamo dokaze da stvari na Balkanu nisu završene. U šta idemo, to je pitanje na koje ne možemo da damo precizan odgovor-kazao je Bjelajac. 

VUČIĆ U POSETI SLOVENIJI! Odgovornost svih na zapadnom Balkanu da sačuvamo mir! (FOTO) (VIDEO)

-Mi jesmo bili saveznici  SAD i Zapada  u Prvom i u Drugom svetskom ratu i pogotovo od 1952. godine smo razvijali dobre odnose.  U jednom trenutku smo bili na granici da uđemo pod kišobran NATO pakta. Tito je imao iluzije kada je Sovjetski savez u pitanju, neka pristrasnost… Posle Staljinove smrti Jugoslavija je počela da se udaljava od Zapada i da zauzima neku srednju poziciji. Ta srednja pozicija -između istoka i zapada, će odrediti njenu politiku narednih nekoliko decenija. To će biti politika nesvrstanosti koju je Jugoslaviju izvela iz Evrope. I tada je to bio život ispunjen limitiranjima i ultimatumima. Bio je jedan režim koji je imao ozbiljnu armiju u tom trenutku. Krediti su nam davani od strane SAD, čak 60 odsto njih su dolazili od Amerikanaca i ulagani su u vojsku. Važno je skrenuti pažnuju, istorija je asocijativna, ali se ne ponavlja. Ne znamo kako će to dalje ići.  Srpsko pitanje nije marginalno pitanje evropske istorije. Ono je otvoreno i otvarano ritmom,  u meri,  u kojoj su velike sile bile prisutne na ovom prostoru i činile ga teže rešivim i tragičnijim za ceo srpski narod. Tu je potrebno dosta pameti i takta i poznavanja onog što je prošlo i razumeti ono što je danas. Danas imamo situaciju da se Rusija istiskuje iz Evrope. Gurnuta je ka Aziji. To je sve bilo i 1914. godine. Ništa se nije promenilo u celom 20 veku u odnosu prema Srbima. Mali narodi ne smeju da čekaju da neko odlučuje o njihovoj sudbini. Možda smo mi prespavali pad Berlinskog zida. Tada nismo razumeli taj trenutak, a nisam siguran ni da ga danas razumemo.  Političari nisu spremni da slušaju istinu koju izgovaraju istoričari. Mi živimo u istorijskom vremenu, ne kalendarskom.  Da bi se formirala racionalna svest u jednom društvu, potrebno je da imamo ozbiljan predmet istorije u školi. Ono što se danas uči iz udžebenika u Beogradu razlikuje se od Zagreba ili Ljubljane i kao da nikada nismo živeli zajedno. Treba nam racionalna predstava o zajedničkoj prošlosti. Ozbiljan politika svakog dana koriguje svoje poglede i kapacitete. Tako uozbiljena politika malih naroda ima šansu  da bude uspešna. Narodi koji imaju razvijenu epsku svest imaju „sto miliona istoričara“. To sa istinom nema mnogo dodirnih tačaka- kazao je Dimić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter