Izvor: KOSOVO ONLINE
07.11.2023 u 18:27
0

„POSTOJI MOGUĆNOST ŽALBE“: Vrhovni sud potvrdio presudu od 13 godina Vukotiću

Vrhovni sud Kosova potvrdio je presudu Zoranu Vukotiću, koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja Albanke u opštini Vučitrn, a njegov branilac, advokat Nebojša Vlajić, kaže da postoji mogućnost žalbe.

Postoji, naravno, mogućnost žalbe, podneću zahtev za zaštitu zakonitosti jer je izricanjem presude njemu prekoračen zakonski maksimum kazne. On je u jednom drugom postupku isto za ratni zločin osuđen na šest i po godina i kada se te dve kazne saberu, to je više od 15 godina, što nije moguće da se izrekne – rekao je Vlajić za Kosovo onlajn.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine do početka juna 1999. godine.

SASTANAK 16. NOVEMBRA? Petković i Bisljimi sledeće nedelje u Briselu

Kosovski rehabilitacioni centar za žrtve nasilja saopšto je danas da je Vrhovni sud potvrdio presudu Apelacionog suda kojom je Zoran Vukotić osuđen na 13 godina zatvora zbog seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

Prvobitno je Osnovni sud u Prištini osudio Zorana Vukotića na 10 godina zatvora, da bi nakon žalbe Apelacioni sud povećao kaznu na 13 godina zatvora. Odbrana optuženih je podnela zahtev za zaštitu zakonitosti, a Vrhovni sud je taj zahtev odbio i na kraju potvrdio presudu Apelacionog suda kojom je Zoran Vukotić osuđen na 13 godina zatvora. Ovo označava kraj epiloga ovog slučaja i sada imamo prvu preživelu žrtvu koja je svojom upornošću i nepokolebljivom podrškom Centra tokom celog procesa trijumfovala na svim nivoima sudova – navodi se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter