Izvor: Tanjug
13.10.2022 u 16:31
0

Premijerka Ana Brnabić o izveštaju EK o napretku Srbije: „Uvek sam bila pod utiskom da otvaranje klastera zavisi od naših reformi i koliko smo uspešni u tim reformama…“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je izveštaj EK o napretku Srbije pozitivan kada je reč o vladavini prava i reformama i da veruje da bismo mogli da otvorimo sa EU klaster 3 da je o tome reč, ali da se sada to uslovljava nekim drugim stvarima, uvođenjem sankcija Rusiji.

Premijerka je tako odgovorila na pitanje novinara da prokomentariše to što iako je Izvestaj EK po Srbiju u većem delu pozitivan, otvaranje novih klastera sudeći po onome sto je rekao Emanuele Ziofre zavisi od uvođenja sankcija Rusiji i pitanje da li će pitanje usaglašavanja sa spoljnom politikom EU biti među prvima prvim temama predstojeće vlade.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Uvek sam bila pod utiskom da otvaranje klastera zavisi od naših reformi i koliko smo uspešni u tim reformama, a posebno u oblasti vladavine prava. Imamo pozitivan izveštaj posebno u oblasti vladavine prava, imamo izveštaj bolji nego prošle godine i EK je i u ovom izveštaju ponovila ono što su rekli o izveštaju o napretku prošle godine, a to je da su pozvali države članice da daju saglasnost da se otvori još jedan klaster u pregovorima sa Srbijom, a to je klaster 3 i na osnovu takvog izveštaja mi smo otvorili klaster 4“, navela je ona.

Kaže da ako je politička odluka da se ne otvori klaster 3, to može da razume.

„To je realnost i njihova odluka, ali nije sasvim u skladu sa pravilima koje smo imali i onim što smo uvek mogli da čujemo iz EU, a to je – stepen vašeg napretka i koliko brzo idete ka EU zavisi isključivo od reformi i koliko ih uspešno brzo sprovodite, a pre svega u oblasti vladavine prava“, istakla je premijerka.

Dodaje da nikada nismo imali bolji izveštaj u obalsti vladavine prava, pošto smo završili sa izmenama Ustava na transparentan i inkluzivan način, uz pozitivnu ocenu Vencijanske komisije.

ANA BRNABIĆ IZJAVILA: „Neke zemlje od nas traže da uvedemo sankcije Rusiji, ali to nije u interesu Srbije“

„Ispunili smo najveći broj Greko preporuka Saveta Evrope za borbu protiv korupcije i skinuli se sa sive liste Greko. Srbija je na Greko listi bolje pozicionirana mnogo bolje nego veći broj zemalja članica EU. Implentirali smo najveći broj preporuka ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights of the Organization for Security and Cooperation in Europe). unapredili izborne uslove. I kada to pogledate imate države članice koje su implementirale nula odsto preporuka ODIHR, ali nama uvek zameraju da nismo možda od 29 impementirali 28. Tu je Srbija na samom vrhu, što se tice ODIHR“, rekla je premijerka.

Napominje da kasnimo sa usvajanjem medijskih zakona i da to moramo da uradimo.

„Iako mi to poglavlje 31, što se tiče usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom nismo čak ni otvorili, bili smo spremni i 2014. smo završili skrinig riport. U januaru 2016. EK je poslala taj izveštaj članicama da usvoje, kako bi napravili pregovaračlu poziciju za to poglavlje. I dalje sve države članice nisu usvojile ni taj skrining riport, a traži se od nas usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom. To nije u redu, ali oni imaju pravo to da rade“, zaključila je premijerka.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter