Izvor: Kurir.rs
16.10.2023 u 10:00
11

PREMINUO MARTI AHTISARI: Tvorac plana za tzv. Kosovo preminuo u 86. godini, Srbi će ga pamtiti po ovoj sramnoj i neljudskoj izjavi

Njegov plan je, iako odbačen od strane Saveta bezbednosti i Srba, postao osnova za jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova.

PREMINUO MARTI AHTISARI: Političar umro u 87. godini života

Nekadašnji predsednik Finske Marti Ahtisari preminuo je u 86. godini. Ahtisari je bio specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju, a poznat je i po planu za KiM – tzv. Ahtisarijev plan.

Marti Oiva Kalevi Ahtisari rođen je u Viborgu, 23. juna 1937, bivši je predsednik Finske, diplomata i medijator Ujedinjenih nacija. Bio je i specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije.

Marti Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine „za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikta na više kontinenata“. Bio je počasni doktor više poznatih univerziteta, među kojima su Moskovski univerzitet i Kijevski univerzitet.

Marta 2020. godine je testiran pozitivan na virus korona, ali se kasnije oporavio. Iste godine mu je i dijagnostikovana Alchajmerova bolest.

Njegov otac, poreklom Norvežanin, bio je oficir. Diplomirao je na univerzitetu u Oslu, opredelio se za karijeru nastavnika u Pakistanu. Godine 1992–1993. predsedava međunarodnom konferencijom o SFRJ. On je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a. Maja 1999. godine dobrovoljno se ponudio da bude neutralni predstavnik u razgovorima o okončanju rata u SRJ. Posredovao je između ruskog predstavnika Viktora Černomirdina i njegovog američkog kolege Stroba Talbota.

Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Anan imenovao ga je za specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije. Njegov plan je, iako odbačen od strane Saveta bezbednosti i Srba, postao osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

11 thoughts on “PREMINUO MARTI AHTISARI: Tvorac plana za tzv. Kosovo preminuo u 86. godini, Srbi će ga pamtiti po ovoj sramnoj i neljudskoj izjavi”

    • Жао ми што је умро сад кад је најинтересантније Више би волео да је умро 1938.г.

      10
      0
      Odgovori
  1. I koja je to sramna izjava? Nema je naravno. Sram vas bilo. A da Srbima sa Kosova sada neko ponudi ono sto je Ahtisari prihvatili bi. Ali je to sada nedostizno.

    13
    6
    Odgovori
  2. Жао ми што је умро сад кад је најинтересантније Више би волео да је умро 1938.г.

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter