Izvor: Tanjug
16.12.2023 u 09:30
0

RIK OBJAVIO: Konačan broj birača na izborima je 6.500.666

Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku o utvrđivanju konačnog broja birača u Republici Srbiji za izbore za narodne poslanike raspisane za 17. decembar i taj broj iznosi 6.500.666. Kako je saopšteno iz RIK-a, ovaj konačan broj birača odnosi se na sve jedinice lokalne samouprave na svim biračkim mestima na dan 15. decembra 2023. godine.

Osim o broju birača, RIK je raspravljao o razrešenjima i imenovanjima predstavnika funkcija u lokalnim izbornim komisijama, kao i o imenovanjima u lokalnim izbornim komisijama. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će ove izbore pratiti rekordan broj domaćih i stranih posmatrača. „Izborni ciklus izbora za narodne poslanike pratiće 5.587 posmatrača. U pitanju su devet domaćih udruženja, odnosno 25 međunarodnih organizacija i stranih država“, rekao je on.

Dodao je da najviše posmatrača Crte, njih 2.508. „Zatim su tu ‘Građani na straži’, koji imaju 233 posmatrača, CeSID sa 974 , ‘Res Publika’ sa 210, zatim ‘Akademska inicijativa forum’ sa 12 posmatrača, ‘Unija mladih grada Pančeva’ sa 137, ‘Pravac Evropa’ sa 813 i ‘Kreni promeni’ sa 223 posmatrača“, precizirao je Dimitrijević. Kada je reč o stranim posmatračima najviše ih, kako je rekao Dimitrijević, ima Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava – 255.

„Tu su i Međunarodna fondacija za izborne sisteme, zatim Parlamentarna skupština OEBS-a, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Evropski parlament, zatim ambasade Norveške, Švajcarske, Holandije i mnogi drugi“, naveo je predsednik RIK-a. Istakao je da će svi posmatrači imati priliku da u zapisnik o posmatranju izbora po biračkim mestima daju svoje komentare o svim uočenim nepravilnostima. Dodao je i da je pripremljen priručnik za rad lokalnih izbornih komisija na dan izbora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter