Izvor: Tanjug
17.07.2022 u 17:00
0

SELAKOVIĆ OČITAO BUKVICU HRVATSKOM KOLEGI „Ako je to evropski nivo, koncept, evropska paradigma, onda takva Evropa tome treba da se stidi“

Ako je ovo evropska paradigma onda Evropa treba da se stidi, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković odgovarajući na izjavu hrvatskog kolege Gordana Grlić-Radmana, koji je rekao da Hrvatska može da bude uzor u evropskom kontekstu zaštite ljudskih manjinskih prava.

„Je li to kao što rekoše ko više od Hrvatske može da bude uzor u evropskom kontekstu zaštite ljudskih i manjinskih prava. Ako je to evropski nivo, koncept, evropska paradigma, onda takva Evropa tome treba da se stidi“, poručio je Selaković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Istakao je da, kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli da uživaju jednu petinu prava koja uživaju pripadnici hrvatske manjine u Srbiji, bili bismo presrećni.

„Koliko je sela koja još uvek nemaju struju samo što u njima žive srpski povratnici, koliko nemaju vodu, put? Je li nam pridike drži predstavnik države one u kojoj ni nekoliko sati ne može da opstane ćirilična tabla“, upitao je Selaković.

„ A takva Evropa je na jednom mestu na kome su veličani pripadnici nacističkog ustaškog režima zabranila održavanje skupa, nemajući nijednom dileme da li se radi o nacističkim sledbenicima“, ukazao je on.

Selaković je rekao da je odluka Hrvatske o zabrani predsedniku Srbije da poseti Jasenovac kao da vam neko zabrani da odete na grob, traži službenu najavu da odete na grob, položite cvet i zapalite sveću.

„Onda tobož zalazući se za normalizaciju odnosa u direktnom obraćanju moj hrvatski kolega kaže da se Srbija još uvek nije suočila sa prošlošću. To kaže predstavnik države u kojoj se slobodno na centralnim trgovima postrojavaju cnokošuljaši, u kojoj je za „Dom spremni“ opšte prihvatljiv i raširen pozdrav, u kojoj ima desetine trgova i ulica koje nose naziv po najgorim ideolozima ustaške ideologije i zločinaca koji su sprovodili teoriju „trećine – trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu proterati““, kazao je Selaković.

Istakao je da to govori neko ko dolazi iz države koja podiže spomenike pravosnažno osuđenih za terorizam u državama EU, kao što je Miro Barišić, čovek koji je ubio ambasadora Jugoslavije u Švedskoj.

Selkaović je ukazao da njegov kolega poteže i pitanje nestalih lica, njih 1.834, a ne navodi koliko je pripadnika srpskog naroda nestalih sa teritorije sadašnje Hrvatske.

„Da li to neko nama spočitava i nama prebacuje odgovornost da nismo hteli ili nećemo da se sazna sudbina nestalih lica. Nama koji pokazujemo svojim delovanjem da smo tome posvećeni“, rekao je Selaković.

On je ukazao da je njegov hrvatski kolega još rekao da je Srbija ta koja ne poštuje obaveze preuzete sporazumom o zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. godine.

Selaković je kazao da je apsolutno neistina da kada god hrvatski zvaničnici prelaze granicu uredno to najavljuju diplomatskim putem i notom.

SRBI IZ SLOVENIJE STALI UZ VUČIĆA Ocenjuju da potez Hrvatske predstavlja i ruganje Evropskoj Uniji i pozivaju Brisel da reaguje!

„To nije tačno, dao sam tri primera, a preko 700 nosilaca diplomatskih i službenih pasoša prešlo u Srbiju. Ako ministar nauke i obrazovanja dolazi u vašu zemlju zar to nije visoki funkcioner? Kada je Radovan Fuhs bio nismo dobili nijednu najavu, nijednu notu, nije rečeno zašto dolazi. Nikada ih niko nije zaustavio, merio iskrenost razloga njihove posete“, konstatovao je on.

Selaković je rekao da bi nam, da nije bilo inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučica pre nešto manje od osam godina da obeležavamo datume, godišnjice, ličnosti od značaja za našu istoriju, za kulturu sećanja, za desetak godina neko drugi decu učio da smo mi vršili genocid.

„Učili bi našu decu, kao što su u istoj državi koja nama prebacuje da se ne suočavamo sa prošlošću, govori zvanično o tome da je Jasenovac bio radni logor. A reč je o jednom od najvećih stratišta žrtava nacističkog teroroa u celom svetu. Falilo je samo da kažu da su ljudi tamo dobrovoljno odlazili, a ne da su vezivani žicom, stočnim vagonoma prevoženi“, rekao je Selakovih.

On je upitao da li od njih treba da učimo kako se suočava sa prošlošću.

„Ne, mi smo ti koji se svakoj žrtvi poklonimo, sankcionišemo one koji su nad drugim narodima vršili zločin, nismo neko ko će pripisivati kolektivnu odgovornost. Ko god očekuje da ćemo da sedimo i ćutimo, slušamo raznorazne gluposti, neistine, izmišljotine, taj se vara“, poručio je Selaković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter