Izvor:
08.10.2016 u 18:03
0

SLUČAJ TREPČA: Marko Đurić hoće da Vlada zatraži sednicu Saveta bezbednosti UN!

Vlada Srbije bi trebalo da zatraži hitnu sednicu Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog toga što Priština pokušava da otme imovinu Republike Srbije proglašenjem RK Trepča "kosovskom imovinom".

"Takvo ponašanje je direktno kršenje Rezolucije UN 1244, kojom je uspostavljen mir u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je na vanrednoj konferenciji zq novinare Marko Đurić, šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Trepča nije bez razloga uneta u tu rezoluciju, već zbog toga što od nje zavise život i egzistencija hiljade naših ljudi", rekao je Đurić.

On je ocenio da "onaj ko udara na Trepču, udara na temelje rezolucije 1244", kojom je uspostavljen mir u južnoj pokrajini i dodao da je to takođe pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba na Kosovu.

"Za mene je neprihvatljivo to što EU ćuti o pokušaju konfiskacije i otimanja (Rudarsko metalurškog kombinata) Trepče… Oni ćute o temi koja je suštinski značajna za odnose Beograda i Prištine, a odgovorni su za dijalog Beograda i Prištine", rekao je Đurić.

Đurić kaže da odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča nije važeća za Vladu Srbije, privredne subjekte i građane Srbije.

Đurić kaže da donošenjem Zakona o Trepči praktično prestao da postoji koalicioni sporazum sa Srbima, koji su dali podršku aktuelnoj vlasti u Prištini, i da ti političari više neće biti "dekor u Skupštini
Kosova".

To je, u neku ruku, potvrdio i ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić najavio je danas da će unutar Srpske liste biti održane konsultacije o daljem delovanju srpskih članova u kosovskoj vladi.

"Činjenica je da iz koalicionog sporazuma ništa nije ispunjeno osim kadrovskih rešenja. To je veliki problem", kazao je on na konferenciji za štampu na kojoj je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao da odluka prištinske skupštine o Trepči za Beograd nije važeća.

Marić je kazao da je problem kada na vladi u Prištini srpski članovi diskutuju sa albanskim političarima i ne dobiju nikakav odgovor.

"Pre nego što sam došao u Vladu Srbije, naravno da sam dugo pokušavao da razgovaram sa članovim kosovske vlade. Mi smo hteli da se dogovorimo i iznosili smo niz argumenata u vezi sa Trepčom", objasnio je on.

Kosovski parlament usvojio je sinoć Zakon o Trepči, kojim se predviđa da je 80 odsto kapitala kombinata u vlasništvu vlade tzv Republike Kosovo, i ulazak prištinske vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom.

Usvajanju zakona su se protivili poslanici Srpske liste, koji nisu prisustvovali glasanju, kao i opozicionog Samooprtedeljenja, koji prigovara "skrivenom planu za prodaju Trepče".

Mondo.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter