Izvor: VOA/TANJUG
29.07.2023 u 09:48
0

SRBI BEZ DEESKALACIJE NI DA ČUJU ZA IZBORE! Pričati o izborima besmisleno IGOR SIMIĆ potpresednik Srpske liste

Povlčenje specijalnih jedinica sa severa i stvaranje atmosfere u kojoj Srbi mogu nastaviti život preduslov je da Srbi sa kosova pristanu na izbore, izjavio potpresednik Srpske liste Igor Simić i Vašingtonu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je -bez deeskalacije, pričati o izborima besmisleno-.

Simić, koji je boravio u zvaničnoj poseti Vašingtonu, tokom koje se sastao sa zamenikom pomoćnika sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, istakao je u intervjuu za Glas Amerike da su mu u Vašingtonu prenete jasne poruke da Sjedinjene Države zahtevaju od vlade u Prištini što pre da pristupi deeskalaciji i ispuni zahteve koji su došli od Evropske unije.

Tanjug/zoran zestic

-To podrazumeva povlačenje specijalnih jedinica sa severa Kosova i Metohije, ali i stvaranje atmosfere u kojoj će Srbi moći da nastave svoj život, ali i političko delovanje. To su preduslovi. Imali smo prethodnih meseci situaciju da su naši građani, civili, bili upucani u leđa – a da za to niko nije odgovarao-izjavio je Simić.

SINIŠA LJEPOJEVIĆ U „AKTUELNOSTIMA“: „AFRIKA POSTAJE deo MULTIPOLARNOG SVETA – Sada je RUSIJA TAMO VRLO PRISUTNA“

Simić je dodao da Srpska lista traži i da se prestane sa arbitrarnim hapšenjima Srba, bez ikakvih dokaza, po principu da Srbi moraju da dokazuju nevinost. Na pitanje novina Glasa Amerike čime srpska zajednica, a i Srpska lista, mogu da doprinesu deeskalaciji, Simić je odgovorio da je plan EU, koji je dogovoren sa zvaničnim Beogradom bio da do deeskalacije dođe na taj način što će Beograd osloboditi uhapšene specijalce i da se smanji stepen borbene gotovosti Oružanih snaga Srbije, što se desilo. Prema njegovim rečima, treći korak koji je trebalo da preduzme srpska strana obuhvata i delovanje Srba na severu KiM i Srpske liste i trebalo je da usledi onog trenutka kada ilegalni gradonačelnici napuste opštinske zgrade zajedno sa specijalcima.

Simić je rekao odgovarajući na pitanje štai srpska zajednica mogu da učine  da se ne dogode izbori koje bi Srbi bojktovali, Simić kaže da je srpski narod zainteresovan za mir.

-Mi smo spremni da razmislimo kako postupati u budućnosti, ali je pre toga potrebno stvoriti uslove. U atmosferi straha za goli opstanak i bezbednost srpskog naroda, nemoguće je voditi normalnu kampanju-, rekao je on i ponovio da je potrebno povući specijalne jedinice koje su ilegalno prisutne. Ukazao je da više od hiljadu ljudi danas ne živi na severu Kosova i Metohije zato što se nalaze na tajnim spiskovima za hapšenje.

Simić ističe je da su specijalne snage više puta pucale u Srbe, da prave svakodnevne probleme i da su zbog toga srpski policajci napustili tzv. kosovsku policiju. Ukazao je da Srbi ne bi opstali na prostoru Kosova i Metohije da nema Beograda i da najdirektniji opstanak srpskog naroda zavisi od Beograda. Simić je naveo da, ako neko očekuje da rešavanje problema između Beograda i Prištine prebaci na pleća lokalnih političkih lidera na Kosovu i Metohiji, to je nemoguće.

Na pitanje u kolikoj meri su neredi krajem maja, kada su povređeni pripadnici KFOR-a, narušili poverenje između Srba i međunarodne vojne misije, Simić je istakao de je povređeno i pedeset troje Srba i da Srbi nemaju problem sa prisustvom KFOR-a. -Čak i zahtevamo, nažalost nismo dobili pozitivan odgovor, pojačano prisustvo KFOR-a jer je to način da se spreči da specijalne jedinice prebijaju naše građane“, rekao je Simić. Ukazao je da protesti i dalje traju, ali da više nema incidenata, a da je tog dana kada je došlo do nereda režim Aljbina Kurtija uspeo da napravi problem i između sebe i Srba postavi trupe KFOR-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter