Izvor: Tanjug.rs
24.06.2023 u 19:31
0

SRPSKA LISTA OBJAŠNJAVA: Cilj propagande Prištine je eskalacija na severu, Kfor i Euleks da rasporede snage

Srpska lista (SL) poručila je danas da Priština koristi propagandu s ciljem dalje eskalacije na severu Kosova i metohije i pozvala Kfor i Euleks da postave svoje snage na svim važnim tačkama na severu i spreče dalje pogoršanje situacije na terenu.

U saopštenju se navodi da propagandna mašinerija premijera i ministra unutrašnjih posova privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i Dželjalja Svečlje „neprestano nastoji da kriminalizuje čitav sever Kosova i Metohije sa ciljem da se pronađe alibi za prisustvo do zuba naoružanih specijalaca u našim opštinama koji mesecima unazad izazivaju incidente“.

BRUTALAN TEROROR KURTIJEVE POLICIJE: Crna kesa preko glave i ruke u lisicama, jezivi snimak sa ispitivanja Srbina (VIDEO)

Ističe da, u trenutku kada međunarodna javnost shvata da je Kurti spreman da izazove sukobe, i kada skoro mesec dana Srbi mirno i demokratski protestuju ispred zgrada opština, podmetanje oružja i razne vojne opreme predstavlja „samo deo propagandne aktivnosti Prištine sa ciljem dalje eskalacije situacije na terenu“.

SL objašnjava da je vozilo u kojem su, prema tvrdnjama Svečlje, navodno pronađeni oružje i opremu ukradeno pre tri godine, da su tablice na njemu nevažeće već tri godine, te da je neverovatno da je takvo vozilo moglo da prođe neopaženo 40 kilometara, kako tvrdi Svečla, pored svih ilegalnih punktova koje je njegova policija postavila. „Podsećmo građane da je naselje u kojem je pronađeno to vozilo nedeljama pod nadzorom kosovske policije i međunarodnih snaga, a da je navodno oružje natovareno bez ikakve želje da se sakrije, kao i da je Dželal Svečla pre dolaska ekipe EOD i KFOR unapred znao šta se nalazi u vozilu i to objavio na društvenim mrežama, a danas pokazao toliku količinu naoružanja da se pitamo da li je to bio kamion sa oružjem ili vozilo“, stoji u saopštenju.

Kaže se i da je Svečlja i danas izneo „gomilu neosnovanih lažnih optužbi protiv Aleksandra Filipovića“, tvrdeći da je u automobilu bila i radio-stanica „identična onima koje su zaplenjene u njegovoj kancelariji u Leposaviću“. SL ukazuje da Svečlja time imputira da je Filipović u zgradi opštine Leposavić imao kancelariju i u njoj radio uređaje, što je, kako se ističe, notorna laž jer Filipović niti je radnik opštine, niti je imao kancelariju u njoj.

„Na kraju možemo reći da što je prevara veća, to su laži potrebne da se ona opravda providnije pa su na sličan način, lažima pokušali da prekriju i opravdaju gomilanje svojih vojnih trupa u južnom delu Kosovske Mitrovice“, navodi se u saopštenju. Ističe se da neosnovana hapšenja i prebijanje Srba, marširanje do zuba naoružanih albanskih jedinica, patroliranje oklopnim vozilima pored srpskih majki sa decom „kao da smo usred rata“, ima za cilj dodatno zaoštravanje situacije na terenu, kako bi se izvršio tihi progon srpskog naroda sa svojih ognjišta, na šta međunarodna zajednica mora najhitnije da odgovori.

„Zato još jednom pozivamo Kfor i Euleks, sa kojima nedeljama unazad imamo korektnu saradnju, da postavi svoje snage na svim važnim tačkama na severu i spreči dalje pogoršanje situacije na terenu“, poručila je SL. U saopštenju se izražava uverenje da „režim Aljbina Kurtija neće na ovome stati, kao što javno preti njegov ministar Svečlja“ i da će nastaviti laži i provokacije „sa ciljem opravdanja okupacije severa, što izaziva zabrinutost kod svih naših građana“.

„Srpska lista odbacuje nasilje, što smo i dokazali svih ovih nedelja na mirnim i demokratskim protestima na kojima smo pozivali na mir i dijalog kako bi se stvari vratile u normalne tokove a politički problemi rešavali za stolom a ne pod institucionalnom represijom koju danas doživljava naš narod na Kosovu i Metohiji. Nasilje je jedini način delovanja Prištine i nikoga drugog, i to je međunarodnoj javnosti svakoga dana sve jasnije“, kaže se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter