Izvor: BSC happy
22.12.2023 u 11:17
0

ŠTRAJK GLAĐU KAO EGZIBICIONIZAM: Evo kako je Vesna Rakić pre 16 godina govorila o tome

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić je na proteklim izborima podržala koaliciju „Srbija protiv nasilja“ koju predvode Dragan Đilas i njegova „desna ruka“ Marinika Tepić, koja je stupila u štrajk glađu. Zato valja podsetiti na stavove i pisanja prof. Vodinelić o štajku glađu (od pre 16 godina).

Naime, 2007. Rakićeva je rekla da je štrajk glađu egzibicionizam, odnosno da svako ko stupi u štrajk glađu zapravo želi da po svaku cenu skrene pažnju na sebe, napadno i preterano. Ona je svojevremeno u pomenutom „naučnom radu“ ismevala štrajk glađu vladike Filareta koji je štrajkovao na otvorenom, na granici Srbije i Crne Gore u znak protesta zbog toga što ga vlasti Crne Gore nisu puštale na teritoriju te države.

PRVI POSTIZBORNI RAZGOVOR: Predsednik Vučić i Ivica Dačić u jutarnjoj šetnji razgovarali o važnim temama (FOTO)

– Bitno pravno pitanje štrajka glađu jeste da li je dopušteno održavati štrajkača glađu prinudnim putem u životu, tako što će biti hranjen protiv svoje volje, tj. da li se prinudnim hranjenjem povređuju štrajkačeva ljudska prava na telesni integritet, kao i njegova sloboda odlučivanja. Šta je pretežnije – održati štrajkača glađu u životu ili sačuvati njegova ljudska prava? – postavila je pitanje pomalo ironično Rakićeva koja je dok je objašnjavala različite Deklaracije, ukazivala i na to da se radi o grešnom činu jer u „štrajkač može da premine što je, zapravo, samoubistvo jer svojevoljno nije uzimao hranu“.

Tekst je završila stavom da je vladika Filaret „samo neprimereni politički egzibicionista kakvog bi svaka crkva koja drži do sebe udaljila od očiju javnosti, a naročito od visokih hijerarhijskih položaja.“

Da li profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić sada, 2023. godine kada Marinika Tepić štrajkuje glađu, smatra isto kao pre 16 godina, da je u pitanju čist egzibicionizam dotične?

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter