Izvor: Happy BSC
05.09.2022 u 22:26
0

U „ĆIRILICI“ na TV HAPPY: Ekonomisti o aktuelnoj situaciji, krizi u svetu, gasu, nafti:“Evropi je potrebna politička revolucija!“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima: rediteljem Dragoslavom Bokanomekonomistom prof. dr Bojanom Dimitrijevićemnovinarom prof. dr Slobodanom Vladušićem, istoričarom Nemanjom Devićemekonomistom dr Goranom Nikolićem.

NikolićDimitrijević su za naše gledaoce analizirali ekonomsku situaciju i krize sa kojima se Evropa i svet suočavaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Bojan Dimitrijević izjavio je da je Evropi neophodna politička revolucija.

„Jako je teško da se naprave političke promene unutar okoštale evropske strukture jer je dominacija duboke države skoro apsolutna. Evropi je potrebna politička revolucija da bi promenila svoju poziciju u odnosu na Ameriku i u odnosu na duboku državu. Evropa u ovom trenutku nema snage za to, ali kada naiđe zima jedna, pa druga, pa treća, a Severnog toka 2 nema, a na Severnom toku 1 su zaribali ventili, onda će se možda stvoriti uslovi za tu revoluciju. Možda je još uvek rano, ali možda će doći vreme kada će se radikalno promeniti političke prilike u Evropi, ne znam hoće li, ali to je neophodno. Mađarska je jedna zemlja u Evropi u kojoj se to desilo mirnim putem, ali ja bih rekao duboko u temelju mađarskog naroda proradio je instinkt za samoodržanjem, jer Mađari ako prihvate sve ono što im Evropska unija nudi oni nestaju kao narod i Orban je oličenje tog mađarskog duha koji je shvatio da se to ne sme desiti, kao što je i Putin oličenje ruskog duha koji je shvatio da je u pitanju opstanak ruskog naroda. Prema tome, Mađarska je doživela političku revoluciju i to što se desilo u Mađarskoj sada treba da se desi u ostatku Evrope. Da li će? Nisam optimista, ali bih voleo da se desi“, izjavio je prof. dr Dimitrijević.

Dr Goran Nikolić je podsetio da je danas je gas poskupeo za 30 odsto na evropskim berzama gasa jer je Rusija u subotu produžila stopiranje Severnog toka 1 i samim tim je anticipacija na Zapadu da će to možda biti trajno. Na njegovu konstataciju reagovao je Dimitrijević rečima da Rusi nude gas, da je Severni tok 2 završen, da se ventili nalaze kod Nemaca, i da mogu da ih odvrnu kada god hoće.

Nikolić je istakao i da je Rusija suočena sa hibridnim ratom koji je Amerika osmišljavala decenijama.

„Ovo su najobimnije sankcije ikada, ovo je u suštini rat bez oružja ili kako ga nazivaju hibridni rat. On je osmišljavan, čak je decenijama Amerika pravila plan jer prosto ne može da vodi rat protiv Rusije jer bi to bilo autodestruktivno. Svi smo mi pratili pre izbijanja rata u Ukrajini, šta će biti mere, međutim ova mera o zamrzavanju ruskih deviznih rezervi, ona nije bila najavljena, i to je bio jedan pokušaj da se Rusija slomi, da se izazove dramatičan udar na rusku ekonomiju i da se kratkoročno ona uruši, što se i desilo prvih dana. Imali smo strahovito nestabilnost, međutim danas vidimo po tekstovima čak i u zapadnoj štampi da sankcije su, čak su i ruska očekivanja bila da će one biti gore. Da budemo jasni, Rusija ima suštinski samo jednu polugu, a to je gas, postoje i druge: titanijum, paladijum, neon, ali je mogućnost da se na svetskom tržištu da se na svetskom tržištu zamene ti metali, bio bi rast cena, ali bi to bilo moguće. Međutim, što se gasa tiče ne postoji mogućnost da se oko 15 odsto gasa substituiše i to bi onda značilo dramatične restrikcije u Evropi i zato Rusija mora da igra na jedinu kartu koja joj je preostala u tom ekonomskom ratu, budući da je Zapad izvršio „veponizaciju“, dakle oružao je i naftu. Dakle pokušaj da se Rusija ekonomski uništi. Zapad je oružao svoju ekonomsku moć sa ciljem da ekonomski uništi Rusiju“, izjavio je Nikolić.

Nikollić je dodao da je sa naftom situacija drugačija i da Rusija igra sa daleko slabijim kartama gde pokušava, na sve moguće načine, da sačuva svoju privredu!

„Sa naftom je situacija drugačija jer ima nafte i u Saudijskoj Arabiji, Iranu, Iraku… Ideja Zapada je da, ako bi Rusija recimo na najavu kap-a na naftu, to znači da formiraju cene između 40 i 60 dolara za naftu, a Rusija je jasno rekla, nekoliko njenih zvaničnika u poslednjih nekoliko dana, da neće prodavati ni kap nafte po toj ceni. Ako se to desi onda bi blizu osam miliona barela nafte nestalo sa svetskog tržišta, na osnovu čega bi cena nafte išla od 190 do 280 dolara na svetskom tržištu, što bi bio veliki poremećaj na svetskom tržištu i što je nešto što Zapad ne želi Ono žele da privole barem Indiju da pristane na taj kap, međutim Rusija isto igra svoju igru i smatra da je bolje da napravi haos na svetskom tržištu i da kasnije, posle sloma koji bi nastupio i dalje prodaje naftu po svojoj ceni.Sankcije u tom smislu ne deluju jer je Rusija zemlja koju vi najmanje možete da pogodite sankcijama. Njena ekonomija je bazirana na robama koje su toliko potrebne na svetskom tržištu da je nije lako isključiti sa svetskog tržišta. Njena moć da utiče na cene energenata je takva da prosto isključivanje nje sa svetskog tržišta proizvodi krizu kakvu mi sada vidimo. Prisustvujemo jednom hibridnom ratu u kome Rusija igra sa daleko slabijim kartama gde ona pokušava na sve moguće načine da sačuva svoju privredu i to relativno uspešno“, zaključuje Nikolić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter