Izvor: HappyBSC
28.11.2020 u 11:44
0

UŽIVO! PREDSEDNIK SRBIJE U NIŠU: Vučić se uverio da tenkovi T-72MS raspolažu NAJMODERNIJOM TEHNIKOM

Prikaz počeo u 11 sati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas prikazu tenkova T-72MS u Kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu.

Prikazu će prisustvovati i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

11:27 – Predsednik poslao snažnu poruku o vojnoj neutralnosti

Predsednik je rekao da su moderniozovani ruski tenkovi neuporedivo bolji od starih koje je koristila srpska vojska.

“Ja sam zahvalan Rusiji i Putinu što su ovom donacijom pomogli Srbiji. Danas ste mogli da vidite 11 tenkova T-72MS. Naši tenkisti su zadovoljni, imaju bolju zaštitu u vidu reaktivnog oklopa.

Ovo je značajan pomak za našu vojsku, ali očekujemo još tenkova i oklopnih vozila. Očekujemo da učvrstimo našu neutralnost, da sami čuvamo svoje nebo, svoju zemlju i svoje reke. Naše snage treba da budu snažan faktor koji bi odvratio svakoga ko pomisli da nas ugrozi”, rekao je predsednik.

Vučić je dodao da smo prvi put uveli dronove koji su naoružani dronovima i mogu da napadnu neprijatelja.

11:27 – Izviđač hvata neprijatelja udaljenog 5 kilometara

Vučiću je predstavljeno izviđaćko vozilo BND 2 MS za savremenim optičkim sistemima i termovizijskim kamerama za noćno osmatranje dok čak 3.500 metara razdaljine. Sa dnevnim kanalom neprijatelja je moguće uočiti na 5 kilometara.

“Kako vi sedite ovde?” upitao je predsednik kada su mu pokazali kako komandir vrši navigaciju preko kamera.

11:22 – Sistemi za ometanje nerpijatelja

Predsednik je upitao šta možemo da uradimo kako bismo omeli neprijateljske optoelektronske sisteme

Vučiću su oficiri odgovorili da Srbija poseduje sisteme za ometanje radisjkih signala i za obaranje dronova

11:19: Vučić se upoznao sa izviđačkim dronovima

Stariji vodnik Dejan Savić predstavio je predsedniku moderna optoelektronska sredstva za prikupljenje i prosleđivanje podataka iz vazdušnog prostora u realnom vremenu

Osnovne karakteristike sistema su dolet do 3.000 metara i radijus do 25 kilometara.

11:14 -Vučić se upoznao sa najnovijom tehnikom na tenkovima T-72MS

Predsednika su tenkisti upoznali sa modernim reakativnim oklopom i novim nišanskim spravama koje su ugrađene u tenkove.

11:10 – Završen defile tenkova i oklopnih vozila

Oklopnjaci Vojske Srbije su završili prikaz borbenih sposobnosti

Vojska Srbije predstavlja danas savremene tenkove T-72 MS, a prikazu u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

U pitanju su ruski enkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.

Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehnickog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehnickog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2.

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Takodje, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje.

U okviru vojno-tehnicke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme „Pancir“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter