Izvor: Tanjug.rs
25.04.2023 u 16:05
0

ORLIĆ U PRAGU: Predsednik Narodne skupštine na Konferenciji predsednika parlamenata država članica EU (FOTO)

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić učestvovao je na Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije koja je održana u Pragu 24. i 25. aprila 2023. godine.

Osim predsednika parlamenata država članica, na dvodnevnoj Konferenciji su učestvovali i predsednici parlamenata država kandidata za članstvo u EU, kao i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

VUČIĆ SUTRA U KLADOVU: Predsednik na svečanom otvaranju tvrđave Fetislam

Predsednici parlamenata država članica EU naveli su u zaključcima Konferencije da je prepoznata potreba da EU i njene države članice nastave da proaktivno i odlučno podržavaju proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, sa jasno definisanim rokovima za prijem u članstvo, nakon implementacije reformi i ispunjenja neophodnih kriterijuma, ističe se u saopštenju Orlićevog kabineta.

Na marginama dvodnevne Konferencije, tokom drugog radnog dana, predsednik Skupštine Srbije sastao se sa Borisom Kolarom, predsednikom Narodne skupštine Slovačke Republike, Ruslanom Stefančukom, predsednikom Vrhovne rade Ukrajine, kao i sa predsednikom Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske Žan-Fransoa Rapinom, koje je detaljno upoznao sa aktuelnim stanjem u procesu evropskih integracija i teškom situacijom za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kako je naglasio, Priština i dalje otvoreno ugrožava svaki dijalog, duže od 10 godina odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice Srpskih Opština, svakodnevno teroriše srpski narod i organizuje „izbore“ u srpskim sredinama bez ikakvog učešća Srba, a za sva svoja nedela traži i dobija nagrade, od kojih poslednja stiže u vidu kandidature za članstvo u Savetu Evrope.

ZORANA MIHAJLOVIĆ NAPUSTILA SNS!

Sagovornici su potvrdili svoje pozicije o poštovanju teritorijalne celovitost Srbije, na čemu im je predsednik Orlić zahvalio.

-Slovačka Republika nikada neće priznati tzv. Kosovo -poručio je Boris Kolar.

Ruslan Stefančuk je naglasio da teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije Ukrajina poštuje kao stvar principa.

-Mi smo to jasno saopštili i u vreme napada na vašu zemlju 1999. godine- dodao je on.

Predsednik Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske, Žan-Fransoa Rapen (Jean-Francois Rapin) ukazao je na značaj tradicionalnog prijateljstva između dve države i dva naroda, te potvrdio podršku evropskom putu Srbije, dodaje se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter