Izvor:
27.12.2023 u 18:03
1

SRBIJA DOBIJA BIO4 KAMPUS – Vučić: Nastavićemo da ulažemo u nauku, sledeće godine ćemo nastaviti sa povećanjima plata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić prisustvuju svečanosti povodom početka izgradnje BIO4 Kampusa.

MORAJU DA ODGOVARAJU ZA SVOJE NEDELO: Vučić najoštrije osudio napad u Beogradu na doktora Kajtazija i njegove sinove

– To je prednost celog regiona, naša zajednička. Kao što i mi moramo da sarađujemo sa njima po najvažnijim pitanjima iz nauke.

– Danas mnoge zemlje čuvaju svoje podatke u našem Kragujevcu, i zato će nam trebati i drugi superkompjuter za data centar.

– Doneće nova rešenja u oblasti molekularne genetike, i drugo.

– Ideja je da bude jedan od 10 ili 12 najuspešnijih u celom svetu. U narednom periodu ćemo uložiti mnogo u nauku. Sredinom godine ćemo gledati da dodatno povećamo plate, i da to ne bude linearno, već da one koji najviše rade budu i najviše nagrađeni. Ne postoji ništa važnije od obrazovanja.

Na samom početku svečanosti prikazan je film o BIO4 kampusu, koji će postati prvi ovakav u Evropi.

Obraćanje predsednika Vučića

– Jedino što sam uradio je da sam podržao ideju koju nisam razumeo, ali sam shvatio da je nešto dobro za Srbiju. Nije sramota reći da nešto ne znate, stamota je da ne popravite svoje znanje. Ja danas razumem značaj BIO4 kampusa.

Istakao je da će biti do 100.000 vaučera od 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 5.000, za najstarije građane.

Vučić je prokomentarisao istraživanje medija, da je on bio najnapadanija ličnost u kampanji. Govorio je i o negativnom izveštavanju RTS.

– To traje duže vreme, samo se neki prave da to ne vide. Čak su se uplašili kada su mislili da će masa zauzeti RTS, pa su ih puštali pet puta. Danas su na kajronu imali da je Beograd danas 27. najzagađeniji grad na svetu. Kakva je to vest da je nešto 27. na svetu. To samo pokazuje da hoće da naprave negativnu vest. Ali, to je njihova uređivačka politika, i ja ne želim da utičem na njihov rad – kazao je on.

18.26 – Obraćanje dr Jelene Begović

Ministarka nauke dr Jelena Begović, koja je bila među glavnim inicijatorima izgradnje BIO4 kampusa, rekla je da joj je izuzetno zadovoljstvo i da je ponosna zbog današnje ceremonije.

– Obeležavamo početak radova na izgradnji BIO4 kampusa. U momentu suočavanja čovečanstva sa izazovima, mi imamo jasnu viziju – da se okrenemo nauci i novim tehnologijama – kaže ona.

Dr Begović kaže da su već obezbeđena sredstva u vrednosti od 200.000.000 evra za početnu izgradnju.

– Tu će biti sedam fakulteta, devet instituta, sedišta međunarodnih kompanija, sportski centri, multimedijalni muzej, sve to govori da jedino kroz saradnju i zajednički rad možemo postići rezultate – kaže ministarka nauke.

18.23 – Početak svečanosti

Na početku svečanosti prikazan je snimak kojim se objašnjava značaj BIO4 kampusa, i njegove važnosti za razvoj Srbije.

U Beogradu je danas počela izgradnja BIO 4 kampusa, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta koji će, kako se najavljuje, omogućiti Beogradu da postane jedan od prepoznatih bioekonomskih centara u Evropi.

Prve mašine i radnici su jutros već na lokaciji na kojoj će biti izgrađen objekat, preko puta Instituta „Torlak“.

Radi se na uređenju terena, na ulazu u gradilište je, pored radnika, nekoliko malih bagera koji kopaju zemlju i kiperi za odvoz te zemlje.

Radovi će, kako je rečeno na gradilištu, zahtevati i uklanjanje postojećih starih objekata i dosta terena će biti nasuto šljakom i zemljom.

Sama gradnja objekata ovog tipa, odnosno istraživačkih centara među graditeljima se smatra veoma zahtevnim poslom.

Pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa koji će se prostirati na oko 30 HEKTARA, počeli su 29. maja ove godine a svi radovi bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu završeni 2026. godine.

Procenjena vrednost novog bioekonomskog haba je oko 450 MILIONA EVRA, a iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope obezbeđeno je 200 miliona evra.

Kako su ranije kazali u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, BIO4 kampus predstavlja spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta i jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu a planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče da je taj projekat velika stvar za Srbiju.

Premijerka  Ana Brnabić najavila je ranije da će u kampusu biti okupljeno 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, preko 1.000 doktora nauka i da će se tu nalaziti 300 najsofisticiranijih laboratorija.

Budući stanari BIO 4 kampusa su Biološki, Farmaceutski, Hemijski, Medicinski, Poljoprivredni, Tehničko-metalurški i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Naučno tehnološki park Beograd, kao i devet instituta – za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, za veštačku inteligenciju, za hemiju, tehnologiju, „Biosens“ i Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala je da je ovo najveće ulaganje kao pojedinačan projekat u nauku u Srbiji ikada, i da je ovo i neka promena koncepta nauke u Srbiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SRBIJA DOBIJA BIO4 KAMPUS – Vučić: Nastavićemo da ulažemo u nauku, sledeće godine ćemo nastaviti sa povećanjima plata”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter