Izvor: mediji, happy tv
21.05.2022 u 11:54
0

VUČIĆ I ORBAN NA OTVARANJU SAJMA POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU: „Rezultati govore više od reči, zahvalnost Mađarskoj ne smemo da zaboravimo“ (FOTO, VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, prisustvuju svečanom otvaranju 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Svečano otvaranje počelo je u 11 časova. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Poštovani predsedniče vlade Mašarske, uvaženi ministri u vladi Mđaraske, uvažemi ministri u vladi Srbije, uvaženi gradonačelniče, dragi prijatelji. Rezultati govore uvek više od reči. Rezultati su veliki. Mađarska je bila 7 zemlja EU po razmeni sa Srbijom, danas je broj dva. Dakle, neverovatan je napredak naših odnosa. Napredovaće odnosi i dalje. To govori o nivou prijateljstva i poverenja, o nivou interesa. Taj odnos je napravljen zahvaljujući premijeru Orbanu. Hteo je da čuje i sasluša jedan narod sa Balkana i da se bori za nas. Pre nekoliko dana smo imali sastanak u Briselu ministara spoljnih poslova, jedan jedini koji je bio uz Srbiju tada je ministar spoljnih poslova Mašarske, naravno po nalogu premijera Orbana.

– To su stvari koje građani Srbije ne smeju da zaborave. Zahvalnost prema Mađarskoj ne smemo da zaboravimo. Mnogo teška zima čeka čitav svet, ljudi to ovde ne vide, ne očekuju, suštinski se kriza ni ne vidi u ovom trenutku u Srbiji. Mi smo pričaki o tome, kako da izađemo i kako da rešavamo probleme naših građana. Pitao sam Orbana da li možemo da čuvamo određene količine energenata u Mađarskoj, premijer Orban mi je u sekundi odgovorio da može. Rekao je „Aleksandre, nema problema, to je rešeno“. Bilo šta da nedostaje Mašarskoj, Srbija će biti tu. Nastavičemo da gradimo takav partnerski odnos. 

– Ako se ne promeni nešto u sukobu u Ukrajini, značajan deo sveta biće u problemu. Za nas je strahovito važno da uvežemo i energetiku i poljoprivredu i sve. Da zajednički prebrodimo sve probleme i teškoće.

Vučić je u svom postu poželeo dobrodošlicu mađarskom državniku, napisavši: „Dobrodošao dragi prijatelju“.

Prisutnima se obratio Viktor Orban.

– Pozdravljam sve prisutne. Imamo galopirajuću inflaciju, rast cena, u mnogim mestima na svetu imamo glad. Na osnovu prethofnih razgovora sa vašim predsednikom mogu da kažem da Mađarska može da računa na Srbiju. Imamo važne prehrambene rezerve za Evropu, predsednik Vučić me uverio da ako imamo bilo kakve probleme možemo da računamo na Srbiju, isto tako znam da i mi možemo da računamo na vas. Dragi naši domaćini vidim da je Srbija spremna i za zimu, imaćemo tešku zimu. Ovaj ratni vojni komnflikt u Ukrajini nas dovodi u nezgodnu situaciju. Poštovani predsedniče vama je teško zato što niste u EU, a nama je teško zato što smo u EU. Bitno je da naše dve zemlje mogu da računaju jedna na drugu. Ako sam doro shvatio podatke, naša ekonomska saradnja nikada nije bila ovoliko jaka kao danas. Dočekujemo srpske trgovce i investitore u Mađarskoj. Dame i gospodo hvala što ste me pozvali da danas budem sa vama.

MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM

Međunarodni poljoprivredni sajam posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, kada je organizovan virtuelno, ponovo će biti održan na Novosadskom sajmu od 21. do 27.maja, a zemlja partner je Mađarska.

Na sajmu učestvuje 1.100 izlagača, a kompanije dolaze iz 21 zemlje. Dan Mađarske biće 23. maja, a Mađarska će se na sajmu predstaviti na tri lokacije, u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.

Mađarska će osim privrede predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijalitet mađarske kuhinje i vina. U Kongresnom centru će biti Dan Mađarske sa Biznis forumom i B2B (biznis tu biznis) susretima. Uz brojne kolektivne izložbe premijerno će na sajmu nastupiti Maroko. Izložba poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije biće na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice udruženja, kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter