Izvor: Tanjug
21.10.2023 u 07:32
2

ZAHTEVI SAD i EU: Hitno smanjenje tenzija i primena sporazuma između Beograda i Prištine

SAD i Evropska unija pozvale su na "hitno smanjenje tenzija" i na "brzu i bezuslovnu" primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i povratak dijalogu, navodi se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na Samitu SAD i EU u Vašingtonu.

U delu zajedničke izjave koji se odnosi na region Zapadnog Balkana navodi se da SAD i EU „ponovo potvrđuju zajedničku posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi regiona“.

KURTIJEV TEROR SE NASTAVLJA: Iguman manasitra Devina voda deportovan sa KiM bez obrazloženja

„Svi partneri moraju nastaviti potrebne reforme, kako bi napredovali na svom evropskom putu”, navedeno je u dokumentu objavljenom na sajtu Evropske komisije.

U dokumentu se poziva na smanjenje tenzija i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog kojem posreduje Evropska unija.

„Ističemo potrebu da Kosovo i Srbija hitno smanje tenzije i brzo i bezuslovno implementiraju Sporazum o putu normalizacije odnosa i povratka dijalogu koji omogućava EU“, navodi se u saopštenju.

Domaćin Samita SAD-EU bio je američki predsednik Džozef Bajden, zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, dok su EU predstavljali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “ZAHTEVI SAD i EU: Hitno smanjenje tenzija i primena sporazuma između Beograda i Prištine”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter