Izvor: Tanjug
21.10.2023 u 08:16
0

PRVI PUT NA TLU SAD: Konferencija posvećena Kosovu i Metohiji „Molitva za mir, stabilnost i pravdu“

Konferencija posvećena Kosovu i Metohiji "Molitva za mir, stabilnost i pravdu" u organizaciji Ambasade Srbije u Vašingtonu biće održana danas u glavnom gradu SAD, a otvoriće je ambasador Marko Đurić.

“Prvi put u istoriji, Srbija na američkom tlu organizuje konferenciju posvećenu našem najvažnijem nacionalnom pitanju. Ona je odraz i svedok ozbiljnosti, posvećenosti i rešenosti našeg najvišeg državnog rukovodstva, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da u Americi odjekne srpski glas, da se predstave stavovi Srbije, i da se i američka i svetska javnost upoznaju sa iminentnom opasnošću od etničkog čišćenja Srba sa našeg vekovnog ognjišta, kao i svakodnevnom borbom za goli život i opstanak srpskog naroda na Кosovu i Metohiji pod represivnim režimom Aljbina Кurtija”, izjavio je ambasador .

ZAHTEVI SAD i EU: Hitno smanjenje tenzija i primena sporazuma između Beograda i Prištine

U uvodnom delu konferencije koja je fokusirana na aktuelno pitanje KiM, pored ambasadora, govoriće direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i vladika istočno američki Iriniej. Cilj konferencije, koja će okupiti veliki broj uglednih Srba iz dijaspore, ali i predstavnike sprskih institucija sa KiM, je da ukaže na eskalaciju nasilja, kršenje osnovnih ljudskih prava, policijsku i političku represiju koju srpski narod trpi pod režimom premijera privremenih prištnskih insitucija Aljbina Kurtija. Kao i da se američkoj javnosti pošalje zajednicka, jasna poruka o kontinurianom kršenju ljudskih prava Srba na KiM što je, kako se navodi u pozivu, ključna stvar koja zahteva hitnu pažnju i delovanje.

Takođe, jedan od ciljeva je da predstavnici srpske zajednice uzmu aktivno učešće u uspostavljanju veza sa organizacijama posvećenim zalaganju i promeni politike prema KiM. Ovo je prvi put da se u organizaciji države Srbije organizuje skup isključivo posvećen Kosovu i Metohiji na prostoru SAD. Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Arno Gujon kaže za Tanjug da će konferencija okupiti veliki broj uglednih Srba iz dijaspore sa željom da ih se što vise uključi u borbu za istinu o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, kao i u lobiranje za srpske interese.

“Želimo da budu još bolje informisani, da te činjenice mogu bolje da prenesu američkoj javnosti, kao bi se naš glas čuo još dalje”, izjavio je Gujon. Dijaspora razume dva jezika, dva pristupa, dva mentaliteta i zna kako da na najbolji i najrazumljiviji način predstavi istinu Amerikancima. Oni su najbolji most imeđu matice Srbije i svih drugih delova sveta, oni su deo naše zajedničke borbe za Srbiju i za srpski narod gde god on da živi, rekao je Gujon koji će se kako je dodao skupu obratiti i na jednom od panela koji će biti posvećen humanitarnom radu na KiM.

Gujon će tada govoriti kao prvi čovek humantirane organizacije Solidarnost za Kosovo, osnovane u Francuskoj 2004. godine, a koja pruža pomoć kosovskim Srbima na više nivoa, kao i Keti Fenslou koja je na čelu organizacije “Our Sebrs”-Naši Srbi iz Čikaga. Na panelu će govoriti i Dušan Kozarev bivši zamenik direktora Kancelarije za KiM. Prvi panel biće posvećen kršenju ljudskih prva na KiM, a u tom panelu govoriće jedan od vodećih sudija sa severa KiM Nikola Kabašić, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić i rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić.

Uvodnu reč konferencije koja je ujedno i poziv na Mir, stabilnost i pravdu, održaće i Branko Terzić – inženjer energetike i bivši savezni funkcioner američke vlade. Posebni gosti Кonferencije jesu predstavnici Srba sa KiM koji će na specijalnim, tematskim panel diskusijama govoriti o stvarnom stanju ljudskih prava, institucionalnim problemima, humanitarnim pitanjima, kao i sveopštem značaju očuvanja srpskog nasleđa, kulture i tradicije u našoj južnoj pokrajini.

Konferencija koja predstavlja inicijativu ambasadora Đurića, izmedu ostalog je i rezultat novoustavnovljenog kanala komunikacije između Srbije i srpske dijaspore u SAD započete početkom godine na konferenciji “Jačanje veza” koju je ambasada organizovala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter