Izvor:
21.10.2023 u 08:22
0

DANAS NOVI USLOVI: Velika petorka u Beogradu

Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije danas su u poseti Beogradu i Prištini.

ZAHTEVI SAD i EU: Hitno smanjenje tenzija i primena sporazuma između Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke, Italije došli su u posetu Beogradu i Prištini, na razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Portparol EU Peter Stano rekao je uoči dolaska da delegaciju čine Emanuel Bon, savetnik predsednika Francuske, Jens Pletner, savetnik nemačkog kancelara, Frančesko Talo, savetnik italijanske premijerke, kao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Svrha posete je konkretan napredak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji posle najnovijih dešavanja, rekao je Stano.

Naglasio je da EU, njene države članice i SAD snažno podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i evropsku budućnost regiona.

„Imamo jasna očekivanja da će strane nastaviti proces normalizacije i ispuniti svoje obaveze bez odlaganja ili uslova“, poručio je Stano.

Članovi velike petorke boravili su u Srbiji 20. januara povodom naredne runde dijaloga Beograda i Prištine, a tema razgovora bio je francusko-nemački plan, o kojem je kasnije napravljen dogovor u Ohridu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter