Izvor: BSC Happy
21.10.2023 u 09:28
1

USVOJEN ZAKON O BUDŽETU: Budžet kontinuitet politike koja se sprovodi već nekoliko godina unazad, on je razvojni, uravnotežen, socijalno orijentisan

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, na sednici na
kojoj je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali predstavio taj dokument. Na sednici su usvojeni i Predlog zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

VELIKA ZAPLENA MESA NA KOSOVU: Inspekcije upale u Peć, Prštinu, Južnu Mitrovicu

Ministar Mali je istakao da je budžet kontinuitet politike koja se sprovodi već nekoliko godina unazad, on je razvojni, uravnotežen, socijalno orijentisan sa
elementima predostrožnosti za krizna reagovanja. On je rekao i da je budžet za narednu godinu nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja naše zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju.

Ministar je dodao da to znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede i nastavak započetog velikog investicionog talasa, odnosno realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, ekologije.

Za kapitalne investicije u budžetu za narednu godinu je izdvojeno oko 600 milijardi dinara što je 6,8 odsto BDP-a, rekao je Mali navodeći da je novac predviđen za projekte kao što su obilaznica oko Kragujevca, početak izgradnje EKSPO-a, Nacionalnog stadiona, nastavak izgradnje Beogradskog metroa, tunela u centru Beograda, Fruškogorskog koridora, Moravskog koridora, saobraćajnice Preljina-Požega, Bački breg-Kikinda i tako dalje.

Kako je rekao Srbija nastavlja sa razvojem velikih infrastrukturnih projekata, sa unapređenjem životnog standarda i kvaliteta življenja. S tim u vezi naveo je da će u decembru ove godine prosečna plata u Srbiji iznositi 840 evra, te da će sledećeg decembra dostići 955 evra, navodeći da je 2012. prosečna plata u
Srbiji iznosila 331 evro.

„Na dobrom smo putu da ispunimo obećanje a to je da do 2025. prosečna plata iznosi 1.000 evra“, rekao je Mali.
On je podsetio i da nakon povećanja penzija u oktobru sledi još jedno povećanje u januaru, od 14,8 odsto, te da će minimalna zarada premašiti 47.000 dinara dok je nekada iznosila 15.700 dinara.

Paralelno sa tim, kako je rekao, nastavlja se i sa rasterećenjem privrede od čega se očekuje da doprinese očuvanju zaposlenosti i daljem smanjenju nezaposlenosti koja je sada 9,6 odsto, i smanjena je sa 25,9 odsto koliko je iznosila 2012. godine. Mali je naglasio da imamo rekordno visoku zaposlenost, dva miliona i 310 hiljada zaposlenih uplaćuju poreze i doprinose. Efikasnošću i brzim reakcijama smo, ne samo sačuvali zaposlenost, nego i smanjili nezaposlenost.
On je precizirao da su predlogom budžeta za narednu godinu predviđena veća izdvajanja i za poljoprivredu, 118,8 milijardi dinara, za zdravstvo 519,9 milijardi dinara, veća izdvajanja i za prosvetu, socijalu, kulturu.

Istakao je i da će u narednih nekoliko meseci zdravstevnim ustanovama širom Srbije biti isporučeno 55 mamografa, magnetnih rezonanci, aparata za ultrazvuk.
Naša zemlja uprkos svim izazovima raste, raste i ove godine, naša stopa biće pozitivna, kroz podizanje plata i penzija očekujem i rekordne iznose i očuvanje radnih mesta i dodatno otvaranje novih uz sve kapitalne investicije. Tako ćemo dodatno podstaći rast i
razvoj, dodao je Mali.

Ukupni prihodi i primanja predviđeni predlogom budžeta za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijarde dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu.

Predlogom budžeta za 2024. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 2.238 milijardi dinara, i fiskalni deficit budžeta Republike od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “USVOJEN ZAKON O BUDŽETU: Budžet kontinuitet politike koja se sprovodi već nekoliko godina unazad, on je razvojni, uravnotežen, socijalno orijentisan”

  1. Nemamo socijalne penzije, a govorite o poboljšanj standarda.Sramota, najugroženiji nisu vidljivi za sistem, nekom se stvarno podiže standard, ali ne i najugroženijima.Preko milion punoletnih građana nema prihode (stariji od 65 godina bez penzija i nezaposleni).

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter