Izvor: Tanjug
24.05.2022 u 16:48
0

ZAPOŠLJAVANJE BEZ PREPREKA Uskoro jedinstveno tržište rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije!

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije uskoro će moći da se uz identifikacione brojeve „Otvorenog Balkana“ zaposle u tim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera.

Izdavanje prvih identifikacionih kartica, koje će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, očekuje se tokom Samita Otvorenog Balkana 7. i 8. juna na Ohridu“, najavio je Nenad Ðurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na panelu „Vetrovi balkanskih promena-kako menjamo naš region“ u okviru Open Balkan foruma koji je organizacija „Limbek“ održala u Beogradu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je rekao da Privredna komora Srbije, zajedno sa privrednim komorama Severne Makedonije i Albanije, poslovnom zajednicom, aktivno učestvuje i daje podršku vladama u sprovođenju inicijative Otvoreni Balkan kao i da je prioritet dalja implementacija dogovorenih sporazuma.

Navodeći kao glavni izazov postizanje ciljeva u zadatim vremenskim okvirima, Ðurđević ističe da je za bržu realizaciju i usaglašavanje administracija neophodno formirati implementacione i nadzorne organe na nivou inicijative Otvoreni Balkan koji bi pratili implementaciju i realizaciju celog procesa. On je naveo da je „Otvoreni Balkan otvoren za sve ekonomije regiona, uz poruku da samo zajedno možemo odgovoriti na izazove u poslovanju i privući strane investitore u region.

Kaže i da ekonomije Zapadnog Balkana imaju zajedno oko 18 miliona stanovnika i bruto domaći proizvod od 111 milijardi evra što je manje nego što ima jedna Češka čiji BDP iznosi 250 milijardi evra.

„BRAĆO SRBI, PAMET U GLAVU“ Hrvati najavili da će optužnica podignuta protiv četiri visoka oficira Hrvatske koštati Srbiju Evropske unije!

„Zato je važno da na operativnom nivou, zajedno sa poslovnom zajednicom i predstavnicima ministarstava i stručnih službi pronađemo rešenja, adekvatne protokole i usaglasimo rad stručnih službi sa cil?em harmonizacije i izdavanja potrebnih sertifikata za proizvode koji će biti priznati u sve tri zemlje. Time bi se znatno olakšalo poslovanje kompanija u regionu“, rekao je Ðurđević.

Dodao je da konkretni rezultati ove inicijative mogu da doprinesu i pomacima u Berlinskom procesu koji trenutno stagnira. „Najvažniji cilj inicijative Otvoreni Balkan je da doprinese boljem životu građana regiona kroz omogućavanje slobodnog protoka robe, kapitala, usluga i ljudi i važno je da se ova inicijativa što više promoviše jer saradnja na ekonomskom nivou može da stvori snažne preduslove za politički napredak i saradnju“, zaključio je Ðurđević.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter