Izvor: Tanjug
10.02.2023 u 08:25
0

ŽIOFRE NAGLAŠAVA: „Urgentno je da se primene svi sporazumi Beograda i Prištine“

Šef Misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je urgentno da se primene svi dogovoreni sporazumi između Beograda i Prištine, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da će u EU pomoći Srbiji u slučaju da joj Rusija obustavi isporuke gasa zbog eventualnog uvođenja sankcija Moskvi.

Žiofre je odgovarajući na pitanje kada se može očekivati nastavak pregovora Beograda i Prištine, rekao da je šef evropske diplomatije Žozep Bprelj pomenuo rok od nekoliko nedelja.

– Verovatno će biti uskoro. Uz to moramo da znamo da postoji niz obaveza koje su strane preuzele u kontekstu Briselskog dijaloga, a koje moraju biti implementirane, uključujući i pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), i urgentno je da se implemenira upravo taj aspekt, rekao je Žiofre.

Vesić sa Žiofreom o usaglašavanju zakona sa tekovinama EU

On je ocenio da je francusko-nemački predlog „ključna prilika i prilika koja se ne sme propustiti.

Dodaje da EU smatra da je sada vreme da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine, ali da je teško postaviti veštački rok.

Na pitanje da li Srbija može očekivati podršku EU u slučaju da zbog eventualnog uvođenja sankcija Rusiji ostane bez gasa, Žiofre je odgovorio pozitivno i istakao da je EU „dokazala da je pouzdan partner Srbije“.

Podsetio je da je EU izdvojila 160 miliona evra za troškove struje za građane Srbije.

– S tim novcem, koji ćemo za nekoliko dana prebaciti srpskoj vladi, moći će da pomognu ranjivim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima, rekao je Žiofre.

Naglašava da je tim sredstvima moguće pomoći oko 90.000 ranjivih domaćinstava, čiji će životni troškovi biti umanjeni i zbog novca Evropske unije. Naglašava da je dotok gasa iz Rusije u EU sada ispod 10 odsto i dodaje da i Srbija radi slične stvari, jer diversifikuje svoj uvoz gasa.

– Mislim da je to u najboljem interesu Srbije, jer uvek želite da imate različite opcije kada se radi o tom osetljivoj i krucijalnoj robi. Gradimo zajedno sa Srbijom interkonektor sa Bugarskom koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, uskoro ćemo imati mogućnost da uvozimo gas iz drugih izvora, El-en-dži ili gas sa Kavkaza, rekao je Žiofre.

Istakao je da EU sa Srbijom radi na izgradnji i drugih puteva dopreme gasa poput interkonektora sa Severnom Makedonijom, ali i na izgradnji infrastrukture u oblasti obnovljivih izvora energije, vetroparkova, solarnih elektrana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter