Izvor:
08.02.2019 u 15:26
0

ZORAN ĐORĐEVIĆ: Nastavićemo da radimo na unapređenju položaja radnika, radnog okruženja i prava poslodavaca!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula, povodom Odluke Vlade da se 2019. proglasi godinom bezbednosti i zdravlja na radu, održali su prvi sastanak sa predstavnicima licenciranih agencija za obavljanje ove delatnosti u Novom Sadu i time otpočeli kampanju „Bezbedan rad – zdrava budućnost“.

Ministar Ðorđević istakao je da je bezbednost zaposlenih preduslov za veći i uspešniji privredni rast svake zemlje i dodao da je obaveza Republike Srbije, ali i svih poslodavca, da građanima obezbedi bolje uslove rada, zaštitu i bezbednost na radu, jer svaki radnik svojoj porodici mora da se vrati bezbedan i zdrav na kraju radnog dana, saopštilo je ministarstvo.

Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učinila je sve da obezbedi što više novih radnih mesta, istovremeno pokazujući svoju posvećenost stalnom unapređenju položaja zaposlenih. U 2019. godini dodatna briga o radnicima i borba za bezbedniji rad, kao i pravo na zdrav rad, biće prioritet rada resornog ministarstva i verujem da ćemo vrednim radom i trudom uspeti da radnicima obezbedimo sva prva koja im pripadaju – naglasio je ministar.

Pored medijske kampanje i niza sastanaka koji će se održavati u narednom periodu, ministar je istakao da su u planu i donošenje novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakona o osiguranju u slučaju povrede na radu, kao i izmena Pravilnika o profesionalnim bolestima.

Kako kaže, i dalje postoje agencije koje svoj posao ne obavljaju u skladu sa zakonom i javnost to mora da zna.

Iz tog razloga, pored prekršajnih i krivičnih prijava, Ministarstvo je izradilo i registre svih agencija koje rade u skladu sa zakonom, ali i onih koji ga krše i taj spisak biće dostupan i na sajtu.

Nastavićemo da radimo na unapređenju položaja radnika, radnog okruženja i prava poslodavaca. Verujem da ćemo boljom zaštitom naših radnika i obezbeđivanjem bezbednijeg rada uspeti da privučemo i nove investicije, da zaposlimo nove radnike koji će, pored materijalnog statusa, biti zadovoljni načinom na koji se poslodavci ophode prema njima kao i uslovima u kojima rade – istakao je Ðorđević.

Gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević istakao je da u stvaranju boljih uslova rada moraju zajednički da deluju državni organi, odnosno resorno ministarstvo, Uprava za bezbednost i Inspektorat za rad, lokalne samouprave, ali i sami poslodavci i radnici.

Kako kaže, na taj način ostvarenje postavljenih ciljeva će biti moguće.

V.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula rekla je da je cilj ove kampanje da se u 2019. godini smanji broj povreda na radu i nastradalih.

Kroz niz aktivnosti i medijsku kampanju želimo da unapredimo položaj naših radnika u celoj Srbiji, jer su nam svi jednako važni i verujem da ćemo biti zemlja koja će se ponositi uslovima u kojima rade građani Srbije – istakla je Furtula.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter