Izvor: Tanjug
19.03.2023 u 07:56
0

BORELJ ISTIČE NAKON SASTANKA U OHRIDU: „Priština se složila da odmah krene u proces formiranja ZSO!“

Borelj je rekao je da se Priština složila da odmah sa evropskim partnerima sprovede aranžmane koji bi doveli do neke samouprave za srpsku zajednicu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je sinoć da su se kosovski i srpski predstavnici, posle 12 sati sastanka u Ohridu, dogovorili o implementacionom aneksu sporazuma za normalizaciju odnosa.

TEMATIKA SE TIČE DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Borelj razgovarao sa Blinkenom pred sastanak u Ohridu!

Kosovska strana, rekao je Borelj, prihvatila je da odmah krene u proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe na Kosovu, odnosno da odmah krene u proces formiranja ZSO. Visoki predstavnik EU rekao je da su se dve strane danas usaglasile kako da primene sporazum prihvaćen na sastanku 27. februara u Briselu.

To znači, rekao je, praktične korake, šta treba da se uradi, do kada, ko treba i kako. „Konačno, nakon 12 sati razgovora, imamo dogovor kako da to uradimo. Kosovo i Srbija su se dogovorili o implemetacionom aneksu sporazuma za normalizaciju odnosa“, rekao je Borelj.

„Da bi se primenio član 7 sporazuma, Kosovo se obavezalo da odmah pokrene pregovore u okviru EU dijaloga na uspostavljanju specifičnih aražmana i garancija da se obezbedi odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu“, rekao je Borelj. Dve strane su se takođe dogovorile da potvrde deklaraciju o nestalim osobama, onako kako je ona i dogovorena u okviru dijaloga, kao urgentno pitanje.

„Mi smo prvobitno predložili detaljniji aneks, ali dve strane nisu mogle da postignu dogovor o tom detaljnom predlogu“, rekao je Borelj. Ono što su dve strane prihvatile, rekao je, postaće integralni deo njihovog puta u EU. „Kako bi bili konkretni, odmah ću predložiti da odmah uključimo relevatne amandmane u Poglavlje 35 u pregovorima Srbije i u agendu Kosova. Tako će obe strane biti obavezane sporazumom, koji će biti deo njihovog puta u EU, a mi kao EU ćemo odlučno zahtevati od obe strane da sprovedu svoje obaveze, jer će sada biti deo puta u EU“, rekao je Borelj posle trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Borelj je dodao da je jasno da obe strane imaju „značajne benefite“ od ovog sporazuma, jer dijalog nije samo, kako je rekao, oko Kosova i Srbije, već i o stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu celog regiona.

U ponedeljak će se, kako je rekao, ministri spoljnih poslova zemalja članica EU sastati u Briselu, a lideri zemalja EU u četvrtak i petak na Evropskom savetu. Tada će ih Borelj upoznati sa detaljima razgovora dve strane i, kako je rekao, posvećenosti obe strane da potpuno primene svoje obaveze.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter