Izvor: Alo.rs
03.02.2024 u 13:17
1

„BLISKI ISTOK JE BURE BARUTA“: Borelj izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

BORELJ SE PONAŠA KAO FANATIK: „Moramo da učinimo šta god je potrebno da Ukrajina pobedi, Evropa će biti ugrožena ako Putin dobije rat“

– Neprekidno uozoravamo da je Bliski istok uzavreli kotao koji u svakom trenutku može da eksplodira. Ima sukoba i na granici sa Libanom, postoje napadi u Siriji, postoje napadi u Iraku, napadi u Crvenom moru. Zato smo pozivali sve da pokušaju da izbegnu eskalaciju. Dok traje rat u Gazi, veoma je teško poverovati da će se, na primer, situacija u Crvenom moru popraviti, jer je jedno povezano sa drugim. To je domino efekat u regionu – upozorio je Borelj na konferenciji za medije.

On je najavio da će danas biti održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU (Gimnih format) na kojem će se razgovarati o tri dominantne teme – Bliskom istoku, Ukrajini i Africi.

Prema njegovim rečima tema će biti i situacija sa Agencijom UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), nakon što su neke države članice, posle optužbi protiv UNRWA da su pojedini njeni pripadnici bili umešani u napad hamasa na Izrael, reagovale povećanjem podrške, druge najavile da će najpre ispitati optužbe, a neke su odlučile da ukinu podršku toj agenciji.

– Različiti pristupi kritičnim problemima nisu dobri za evropsku poziciju. Moramo da imamo zajednički, koordinisani stav i o tome ćemo danas razgovarati – naveo je on.

Šef evropske diplomatije je predočio da će ministri spoljnih poslova morati da nastave da razgovaraju o vojnoj podršci Ukrajini.

– Postignut je dogovor o civilnoj pomoći u vrednosti od 50 milijardi evra i to je veoma dobra vest. Ali još uvek moramo da donesemo oduku kako da implementiramo našu vojnu podršku, kako bilateralno, tako i kroz Evropski mirovni fond – poručio je Borelj.

On je ukazao da je neophodno snažno angažovanje EU i kada je reč o Africi, navodeći da nije reč samo o Sahelu, već da ima drugih kriznih žarišta u Africi, navodeći rat u Sudanu, situaciju na Rogu Afrike i u Somaliji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„BLISKI ISTOK JE BURE BARUTA“: Borelj izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter