Izvor: happybsc
19.09.2023 u 11:04
0

ZVANIČNO SAOPŠTENJE EU NAKON BRISELSKIH RAZGOVORA: Uspostavljanje Zajednice Srpskih Opština da otpočne bez ikakvih uslovljavanja

Nakon dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou koji je opdržan prošlog četvrtka u Briselu, EU izražava zabrinutost zbog toga što dve strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa i njegovom Aneksu za primenu, koji su ranije dogovorene, a koje su za njih obavezujuće i imaju značajnu ulogu na evropskom putu.

LAJČAK SA ŠOLEOM I ESKOBAROM: Delimo isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu

  • EU apeluje na obe strane da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri. To znači početak primene na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što uključuje obavezu obe strane da u potpunosti primene sve prethodne sporazume o dijalogu. Rad na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo bi da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova“, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

U saopštenju se podseća na obevezu obe strane „da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa

EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kome su povređeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, a neki imaju teške i trajne posledice. Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta,” navodi Evropski savet.

EU navodi da potezi koje je povukla adminstracija u Prištini nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da na dalje povećanje tenzija. Radi se pre svega o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova, nalozima za iseljenje, telekomunikacijama i korišćenju specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici, navodi se u saopštenju.

  • Neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba, odnosno lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom o putu ka normalizaciji odnosa i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga,” dodaje Evropski savet.

U saopštenju se upozorava da su zahtevi EU od 3. “u potpunosti validni”, a da „reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom”, koje će biti ukinute tek kada bude napretka u ispunjavanju postojećih zahteva.

  • EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije. Neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora. Podstičemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće,” ističe se u saopštenju i pozivaju svi politički akteri, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u sprovođenju tog procesa.
  • EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borela u svojstvu ‘upravljača’ dijalogom Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podseća obe strane da evropski put i Kosova i Srbije zavisi od uspeha Dijaloga i normalizacije međusobnih odnosa. I jedni i drugi rizikuju da izgube priliku za napredak na evropskom putu“, upozorava Evropski savet.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter