Izvor: blic.rs
15.11.2023 u 15:37
0

Potpisan Protokol o saradnji ministarstava prosvete i trgovine: Momirović istakao značaj edukacije mladih

Svedoci smo promena koje se dešavaju na globalnom nivou jer mladi odrastaju uz stalni pristup digitalnim alatima koji svakako utiču na njihovu kulturu i socijalizaciju, zato je potrebno obezbediti kontinuiranu edukaciju dece školskog uzrasta o pravima potrošača, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas potpisan Protokol o saradnji Ministarstva prosvete i Ministarstva trgovine.

– U cilju sprovođenja strateške mere podizanja svesti o pravima potrošača, Ministarstvo prosvete i trgovine, zajedno sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, su u dvogodišnjem periodu posvećeno radili na uvođenju zaštite potrošača u program nastave, istakao je ministar Momirović.

Ministar Tomislav Momirović je dodao da je najveći deo ove mere koja će doprineti edukaciji mladih kada je reč o zaštiti porošača već ispunjen, a dalji plan je da u narednom periodu predstavnici Ministarstva trgovine organizuju predavanja i edukacije na temu zaštite potrošača, kao i sprovođenje monitoringa realizacije ove strateške mere.

Ministarstvu trgovine u narednom periodu predstoje i druge mere na daljoj izgradnji efikasnog i umreženog sistema zaštite potrošača.

– Među prioritetima se izdvajaju i zaštita potrošača pri kupovini putem interneta imajući u vidu ekspanziju onlajn kupovine, umrežavanje udruženja za zaštitu potrošača, unapređenje vansudskog rešavanja potrošačkih sporova i veća regionalna prisutnost instrumenata zaštite, podvukao je ministar Momirović.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović ovom prilikom je rekla da će ovaj Protokol omogućiti da se učenici kroz različite aktivnosti u školi još bolje upoznaju sa pravima potrošača i načinima kako da ta prava zaštite.

– Zajedniči cilj je nastavak kontinuiranog obrazovanja učenika o ovoj temi, a u skladu sa Strategijom zaštite potrošača do 2024. godine. Različite teme iz domena zaštite potrošača realizovaće se, počev od tekuće školske godine, a kasnije i u kontinuitetu, u svim osnovnim i srednjim školama, kroz predavanja nastavnika, razrednih starešina, stručnih saradnika, ali i gostujućih predavača iz različitih institucija i strukovnih udruženja, navela je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter