Izvor: TANJUG
03.02.2024 u 02:10
0

DODIK NIJE OSTAO DUŽAN O BRAJANU: O`Brajan je običan pisar koji je izrekao gomilu laži

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas iz Banjaluke da imovina BiH ne postoji i dirne li neko u imovinu Srpske, NSRS će doneti odluku o svom statusu. Na konferenciji za novinare povodom današnjeg obraćanja pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O`Brajana tokom posete Sarajevu, Dodik je poručio da ukoliko Izborni zakon BiH bude nametnut, Srpska će doneti svoj izborni zakon.

OBRAJEN OPLEO PO SVIM ENTITETIMA U BIH: U Sarajevu oštro kritikovao Dodika, Izetbegovića i Čovića i najavio rekacije SAD

Predsednik Republike Srpske je poručio da je O’Brajan došao u Sarajevo da unese nestabilnost i nemir u BiH i hoće da sruši dogovor iz Laktaša. „Potpuna je laž ono što je rekao O`Brajan da postoji državna imovina BiH, jer to nigde ne piše, to se nigde ne spominje kao termin. Ovo što on govori je potpuno izmišljeno“, rekao je Dodik i dodao da je očito da je O`Brajan došao u Sarajevu da bi sproveo ono što je obećano muslimani, a to je unitarna BiH, čemu se Srpska protivi.

Optuživši O`Brajana da je došao u Sarajevo da bi ispunio obećano muslimanima i razvlastio Republiku Srpsku, Dodik je rekao da se oni, kada je o imovini reč, lažno pozivaju na Sporazum o sukcesiji u koji je BiH, kao i druge bivše države SFRJ morala da uđe. „Ali to ne može da menja Ustav, kada imate međunarodni sporazum i to je krivično delo. I oni lažno sada nama proturaju priču da pitanje imovine BiH proističe iz sporazuma o sukcesiji“, rekao je. Dodik je kazao da sve što je O`Brajan danas rekao o Dejtonskom sporazumu nije tačno.

Nazivajući ga „običnim pisarom“, Dodik je rekao da američki zvaničnik sada pokušava da tumači Dejton. „Ako je i od Amerikanaca previše je. Ovde se vodi hibridni rat protiv Srpske. Ne znam kako će se BiH izvući iz ovoga, za Republiku Srpsku znam, za BiH ne znam“, kazao je Dodik. Za njih je, kazao je, problematično to što je Srpska pokušala da obezbedi kredite od Rusije, Mađarske i Kine iako tu, kako ističe, nema ničeg tajnog i Srpska nije u finansijskoj krizi. Zamislite da je neko od ruskih zvaničnika došao i rekao ovo što je danas izrekao O`Brajan.

„Dejton nije u vlasništvu SAD. Ako ga je neko srušio, srušile su ga SAD jer žele da naprave unitarnu BiH koju mi nećemo. Mi smo za Ustavnu BiH, a ne protivustavnu BiH, što on tumači secesionizmom“, kazao je Dodik. „Srpska nema nameru da ostane u antiustavnoj BiH bez obzira što vajni pisari Dejtona pokušavaju da nam predstave. Kada su lagali pre 20 godina ili sada. To su samo njhove obaveze da se muslimanima obezbedi ono što su im obećali da BiH nastavlja da postoji kao unitarna BiH, bez ove unutrašnje strukture i ovim Ustavom“, kazao je predsednik Srpske.

Govoreći to, kaže Dodik, O`Brajan rizikuje niz laži koje nisu dostojne jednoj SAD. „Da li su SAD toliko skliznule“, upitao je Dodik i istakao da „pričati na način kako je to danas pričao O`Brajan u Sarajevu mora da je neka „žestoka iznudica“. Istakao je i da je američki zvaničnik svojom pričom srušio jednu mogućnost da, kako je kazao, pokušamo da nađemo sa partnerima neke odgovore na pitanja.

„Sa ovim izrečenim tvrdnjama on je to srušio. Državna imovina je izmišljen termin, nek nađe da je negde napisan, dobiće od mene šta god hoće. To su muslimani izmislili, a on pristao da o tome priča“, kazao je Dodik i poručio da imovinu Srpske neće dobiti. Istog trenutka, ponovio je, kada neko posegne za imovinonm Srpske, NSRS će doneti odluku o njenom statusu jer ovaj narod ima pravo na svoju imovinu, šume, vode, livade i druga bogatstva. O izjavi O`Brajana da je za BiH najbolje da nastavi put evroatlantskih integracija, Dodik je upitao ko je on da priča šta je za BiH najbolje.

„Postoji usvojen Plan da se prekida put BiH u članstvo NATO i napravljena je Komisija za saradnju sa Alijansom s tim da on ne prejudicira članstvo BiH u NATO. Nije nam najbolje da budemo u NATO. Sa kojim NATO, onim koji je ubijao našu decu. Iz kojih razloga bi to bilo najbolje za nas, iz njegovih finansijskih“, upitao je Dodik.

Ako je to tako dobro, Dodik je upitao, zašto se onda sve ovo ovih dana dešava u Nemačkoj, italiji, Francuskoj, Belgiji. „To što se dešava nije slučajno i neproizlazi iz dobrog. Kome vi do prodajete i šta“, upitao je predsednik Srpske i poručio da Republika Srpska ostaja vezana za put EU, ali to, istakao je, nije put koji crta Amerika i onaj koji vodi preko njihovog lažnot tumačenja Dejtona.

Primetio je da je O`Brajan o tome govorio na Univerzitetu u Sarajevu pred posebno odabranom publikom, jer za njega Srbi ne postoje, „za njega smo mi manje vredni ljudi“. Ponovio je da Dejtonski sporazum kao jedine aktere u BiH definiše Republiku Srpsku i FBiH i tri konstitutivna naroda – Srbe, Bošnjake i Hrvate. „On misli da smo mi glupaci. On jeste moćan, znam ga, ali ne znam šta mu je sada, nešto je poludeo kada je izabrao da se ovde obraća na ovakav način“, zaključio je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter