Izvor: T.PORTAL
12.11.2023 u 12:15
0

HRVATSKA UVODI NOVČANE KAZNE ZA NASTAVNIKE: Za čak devet prekršaja kazne od 200-500 Evra

Ministarstvo nauke i obrazovanja odlučilo je da kroz izmjene osnovnog zakona o obrazovanju uvede kazne za nastavnike.

 

U nacrtu izmena i dopuna Zakona o obrazovanju propisano je čak devet prekršajnih stavki, za koje bi nastavnici bili kažnjeni od 200 do 500 evra. Ideja je iznenadila komore, a predstavnici sindikata su zakonske izmene nazvali lovom na veštice.

Najviše ih je iznenadio predlog da se nastavnici kažnjavaju za „pogrešno” ocenjivanje. Zakonskim izmenama je, naime, propisano da zaposleni u školskim ustanovama za koje je utvrđena lična odgovornost mogu biti novčano kažnjeni ako nastavu izvode suprotno propisanom nastavnom planu i programu, koriste neodobrene udžbenike ili ne preduzimaju mere za zaštitu prava učenika. na način da povredu ovih prava ne prijave nadležnim organima

Novčanom kaznom do 500 evra kazniće se nastavnik ako ne realizuje odgovarajuće programe obrazovanja i oblike pomoći za učenike sa smetnjama u razvoju ili organizuje oglašavanje u školi koje nije u skladu sa sadržajem obrazovanja. Nastavnici će dobiti i džeparac ako budu proglašeni odgovornim za nesprovođenje mera bezbednosti na ekskurziji i maturi, ili ako učenicima izreknu pedagoške mere suprotno Pravilniku o kriterijumima za izricanje pedagoških mera.

U nizu problematičnih prekršajnih stavki za nastavnike nalazi se i ona po kojoj će oni biti novčano odgovorni ako prilikom ocenjivanja učenika ne postupe u skladu sa propisima, odnosno važećim Pravilnikom o vrednovanju.

Za iste prekršaje, uključujući još 12 drugih, odgovaraće finansijske i školske institucije. Istovremeno, kazna za pravna lica neznatno je povećana sa 5.000 na 10.000 kuna na 700 na 1.500 evra. Staro zakonsko rešenje predviđa novčane kazne za školske ustanove, odnosno odgovorna lica u školskim ustanovama, odnosno direktore.

Umesto 11 prekršaja za koje su izrečene novčane kazne za školske ustanove, sada je predložen 21, od kojih se devet odnosi na školske ustanove kao i na radnike za koje se utvrdi da su lično odgovorni za određeni prekršaj. Novina je i uvođenje novčanih kazni – od 100 do 500 evra – za predsednike i članove školskih odbora u slučaju nezakonitog ponašanja na poslu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter