Izvor: blic. vecernji happybsc
11.11.2023 u 15:59
0

HRVATSKA NESRECA: Plenković smenio Banožića, nakon što je utvrđeno da je on izazavao nesreću

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić izazvao je jutros saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, potvrđeno je iz DORH-a. Ministar je upravljao ličnim vozilom koje je naletelo na kombi.

Kako se saznaje, Banožić je bio u lovu kada se nesreća dogodila. U nesreći je poginuo 40-godišnji Privlačanin, otac dvoje dece. Banožić je u gustoj magli pretekao kamion i frontalno se sudario sa kombijem koji je dolazio iz drugog pravca, potvrđeno je iz DORH-a.

 

Tanjug/Foto HINA/Dario Grzelj

Premijer Andrej Plenković prokomentarisao je jutros kod Privlake saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao ministar odbrane Mario Banožić. Na državnom putu DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji sudarili su se kombi i automobil. Vozač kombija (40) je poginuo, ministar je teško povređen i iz vinkovačke bolnice je prebačen u KBC Osijek. Premijer je na konferenciji za novinare istakao da je razrešio ministra Banožića.

– „Želim da izrazim saučešće porodici gospodina Šarića, koji je nastradao u ovoj saobraćajnoj nesreći. Izražavamo žaljenje i zabrinutost za zdravstveno stanje ministra Banožića, koji se sa teškim telesnim povredama nalazi u KBC Osijek“, rekao je Plenković na početku.

„Pod ovim okolnostima danas popodne razrešio sam ministra Marija Banožića sa dužnosti ministra odbrane i ovlastio državnog sekretara gospodina Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove kako bi Ministarstvo odbrane funkcionisalo na najbolji mogući način“, tada izjavio je.

Drugih informacija nemamo, ministru Banožiću želimo oporavak i još jednom izražavamo žaljenje“, rekao je premijer Plenković.
„Zaštićena lica druge kategorije imaju takav režim osiguranja da mogu da voze svoje vozilo ako žele. Vozio je svoje vozilo, bio je bez osiguranja, išao je na privatnu situaciju, a ne na bilo šta službeno“, dodao je. premijera i istakao: „Ovo je bila situacija da je on sam vozio auto tokom vikenda.

Danas nismo imali vremena za druge aktivnosti, ovo je vanredna okolnost koja se dogodila jutros. Ove odluke smo doneli, o daljim odlukama ćemo vas blagovremeno obavestiti. Naći ćemo način da pomognemo porodicama stradalih“, rekao je Plenković i istakao da ne zna gdje je sinoć bio ministar Banožić.

 

Banožić je izazvao nesreću

Županijsko državno tužilaštvo (ŽDO) u Vinkovcima oglasilo se povodom saobraćajne nesreće Ministra odbrane Hrvatske Marija Banožića.

Biljana Luburić, zamenica županijskog državnog tužioca, izjavila je kako je ŽDO u saradnji sa policijom i veštakom utvrdio kako je 44-godišnji hrvatski državljanin vozio iz smera Vinkovaca i da je započeo preticanje teretnog vozila ne proverivši da to može da učini na bezbedan način te je došlo do udara u kombi koji se kretao iz suprotnog smera.

– Došlo je do smrtnog stradanja vozača kombi vozila dok je vozač privatnog automobila zadobio teške telesne povrede te je prevezen u bolnicu u Vinkovce, a kasnije u Osijek – dodala je.

Navela je da su uzeli krv i urin kako bi utvrdili prisutnost alkohola, ali da još nemaju rezultate.

Nije mogla da otkrije kojom se brzinom kretao ministar Banožić ni u kojem će smeru ići prijava. Potvrdila je da su oba vozača bila vezana i da imaju jednog svedoka, vozača kamiona, koji je ispitan. Što se prisutnosti vojne policije tiče, kaže da oni uvek budu prisutni kada je u pitanju nesreća vojnog lica, ali ne utiču na uviđaj.

Ministra spasao njegov automobil

Saobraćajni veštak Goran Husinec je za „Index“ prokomentarisao nesreću na osnovu fotografija sa mesta nesreće.

– Reč je o frontalnom sudaru u kome svako vozilo svojim levim prednjim delom udari u drugo vozilo. U teoriji sudara vozila, ovo je jedan od najopasnijih tipova sudara. Krivica se ne može utvrditi samo na osnovu fotografija, treba uzeti u obzir i tragovi pri kočenju. Kada se sve postavi u prostorni plan videće se koje je vozilo prešlo u suprotnu traku. Teško je prejudicirati ko je zapravo završio na kom putu, ali prema prvim fotografijama izgleda da je ministrovo vozilo prešlo na drugu stranu. Policija to već zna, isključila je tragove, ali to još nije objavljeno – rekao je Husinec.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter