Izvor: Happy BSC Portal/Telegraf.rs
11.11.2023 u 20:07
0

MALOLETNICIMA U HRVATSKOJ ODREĐEN ZATVOR: Poznato ko su im bile mete

Deca mlađa od 14 godina u Hrvatskoj uopšte ne mogu da krivično odgovaraju.

Prema podacima koje su Evropol i nacionalne policije nekoliko evropskih zemalja, među kojima je i RH, prikupile o navodnoj desničarskoj grupi osumnjičenoj za terorizam, meta pripremanih napada trebale su da budu osobe istopolne seksualne orijentacije i transrodne osobe.

Međutim, osim za pripremu napada na homoseksualce, postoje indicije da su se pripremali napadi na osobe iz različitih etničkih i verskih grupa. Upravo na temelju tih podataka, odnosno vrednosti koje su osumnjičenici propagirali, i njihovim planiranim metama, Evropol i policija su izvestili kako se radi o „desničarskoj“ grupi.

U Hrvatskoj su, kako se saznaje, u sklopu ove akcije uhapšna dvojica maloletnika od 14 i 16 godina, a zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo protiv obojice će tražiti istražni zatvor. Na teret im se stavlja, kako nezvanično saznaje Jutarnji list, krivično delo za koje do sada, barem u novijoj sudskoj praksi, niko u hrvatskoj nije bio osumnjičen, a reč je o obuci za terorizam.

Kako su juče objavili Evropol i hrvatska policija, osumnjičeni su, sumnja se, koristili online platformu i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmenu priručnika o oružju iz 3D štampača. Veruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj lični manifest i da imaju pristup oružju.

Međutim, pravno gledano, kak je objasnila sudija za mlade Visokoga krivičnog suda Lana Peto Kujundžić, vrlo je upitno da li, barem za mlađeg osumnjičenog maloletnika, onog od 14 godina, uopšte bilo mesta za traženje i određivanje istražnoga zatvora zbog njegove dobi.

Prema zakonu o sudovima za mlade, mlađim malojetnicima, onima između 14 i 16 godina, uopšte se ne može izreći sankcija maloletničkog zatvora.

Deca mlađa od 14 godina u Hrvatskoj uopšte ne mogu da krivično odgovaraju.

TUŽILAŠTVO POTVRDILO: Hrvatski ministar je kriv za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo muškarac!

– Za njih se mogu izreći samo odgojne mere, a smatram da predlog istražnog zatvora mora biti vezan i uz očekivanu sankciju, odnosno mogućnost izricanja zatvorske kazne. Predlog i određivanje istražnoga zatvora za ete mlađe od 16 godina suprotno je zakonskim odredbama o zaprećenoj sankciji – kaže Petö Kujundžić.

Ona pojašnjava kako postoji niz drugih zamenskih sigurnosnih mera koje se mogu primeniti na decu od 14 do 16 godina, osim slanja u istražni zatvor.

Inače, što se tiče starijeg osumnjičenpg, onog od 16 godina, premda je u krivičnom zakonu za ovo delu zaprećena kazna do osam godina zatvora, prema Zakonu o sudovima za mlade, ta sankcija ne može biti veća od pet godina maloletničkog zatvora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter